ЕС ще има нови правила за улесняване свободното движение на гражданите в границите на съюза

ЕС ще има  нови правила за улесняване свободното движение на гражданите в границите на съюза
На 9 юни (четвъртък) Европейският парламент ще гласува нови правила на ЕС, целящи да улеснят свободното движение на гражданите чрез опростени процедури за удостоверяване на автентичността на някои документи, като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на ЕС. За да се избегне нуждата от превод, ще се въведат многоезични формуляри на ЕС, които да се прикачат към документите.
Регламентът ще доведе до редица ползи и улеснения за гражданите и бизнеса. Най-значимото постижение е, че ще се направи по-евтино използването на официални документи в различните държави членки на ЕС. Докладът покрива всички документи, удостоверяващи гражданско състояние, както и някои други документи,  често нужни на гражданите, които се местят в чужбина, за да докажат например местожителство, гражданство или липсата на криминално досие. Ако Парламентът даде зелена светлина, регламентът ще влезе в сила постепенно и ще се прилага изцяло от 2019 г.
На 10 юни 2016 г. от 10.30 ч. в Дома на Европа в София (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) българският евродепутат Емил Радев (ЕНП) ще представи новия регламент за опростяване на приемането на някои официални документи в ЕС, по който е докладчик в сянка.
Пресконференцията е отворена за медии и граждани с предварителна регистрация на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. не по-късно от 9 юни (четвъртък) и ще бъде излъчена пряко на сайта на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре