Ева Каили вече не е заместник-председател на Европейския парламент

Ева Каили вече не е заместник-председател на Европейския парламент

Във вторник, 13 декември 2022 г., Европейският парламент реши да прекрати мандата на заместник-председателя Ева Каили.

Решението, че Ева Каили (Независим член, Гърция) няма да изпълнява повече функциите на заместник-председател на Парламента, беше одобрено с 625 гласа "за", 1 глас "против" и 2 гласа "въздържал се", което представлява двойно мнозинство от две трети от подадените гласове и мнозинство от членовете на ЕП.

 Гласуването беше проведено в съответствие с член 21 от Правилника за дейността на Европейския парламент и в резултат на текущите разследвания в Белгия, в които са замесени някои членове и служители на Европейския парламент.

 Процедурата беше задействана с решение на Председателския съвет (председател на ЕП и ръководители на политически групи) от тази сутрин, който одобри действието с единодушие.

 Председателският съвет прие следното изявление.

 Пленарната сесия на ЕП ще проведе дебат днес около 17:30 ч. (българско време) относно съмненията за корупция от страна на Катар и по-широката необходимост от прозрачност и отчетност в европейските институции, а в четвъртък около обяд ще гласува резолюция по въпроса.

 По време на вчерашното откриване на пленарното заседание председателят на ЕП Роберта Мецола направи изявление относно ситуацията, последвано от кратък дебат с ръководителите на групите.

 Пресслужба на Европейски парламент

 

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре