Евродепутати: ЕС да направи повече, за да отговори на опасенията на гражданите

Евродепутати: ЕС да направи повече, за да отговори на опасенията на гражданите
Лидерите на ЕС трябва да отговорят на вота във Великобритания за напускане на ЕС, като направят повече в защита на европейския проект и го направят по-прозрачен, социален и съобразен с опасенията на гражданите. Това е ключовото послание от дебата в Парламента във вторник с председателя на Съвета Доналд Туск и на Комисията Жан-Клод Юнкер относно срещата на върха от миналата седмица.
За да гледате пълните изказвания на отделните говорители, кликнете на съответното име.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че лидерите на ЕС са работили и по множество въпроси, които не са били свързани с отношенията между ЕС и Великобритания. Той каза: „Референдумът във Великобритания не намалява миграционното напрежение върху ЕС“. Г-н Туск описа дискусията относно Брекзит като „спокойна и умерена“. Лидерите на ЕС разбират решението на премиера на Великобритания Дейвид Камерън да отложи началото на преговорите за напускане, но при все това очакват новото правителство да подаде формално уведомление възможно най-скоро. Никакви преговори от никакъв вид не могат да започнат преди това, каза той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер критикува привържениците на Брекзит, като ги нарече „ретронационалисти, а не патриоти“. Той добави, че патриотите не напускат кораба, когато положението стане трудно, а агитиралите за Брекзит нямат план какво да правят оттук нататък. Той настоя, че Европейският съюз трябва да се превърне в „съюз на европейците“, реформите трябва да бъдат ускорени, а решенията – изпълнени.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер (Германия) каза, че след вота за Брекзит останалите 27 държави членки не трябва да позволяват да стават заложници на политическия хаос в Лондон. Той отбеляза, че Борис Джонсън и Найджъл Фараж са „напуснали кораба“, когато положението е станало сложно, и нарече поведението им „страхливо“. Той призова за нова политическа култура на отговорността и разбиване на митовете за Европа, тъй като ЕС е от полза на хората, не е недемократичен и може да постига резултати. Г-н Вебер заключи, че да се обвинява ЕС за Брекзита е „лудост“.

Лидерът на С&Д Джани Питела (Италия) похвали Европейския съвет, задето е „отказал да бъде изнудван“ и подчерта, че ако някоя страна иска достъп до единния пазар, тя ще трябва да приеме свободата на движение на хора. Той обаче критикува лидерите на ЕС, задето не им е достигнала амбиция да дадат ново начало на процеса на европейска интеграция. „Това забавяне не е доказателство за слабостта на ЕС, а за провала на междуправителствения подход. Ние подкрепяме усилията на г-н Юнкер в защита на общностния метод.“

Лидерът на ЕКР Сайед Камал (Великобритания) нарече резултата от референдума събуждане за ЕС. Той отправи предупреждение относно продължаването на водене на политика по обичайния начин, както и относно поставянето на Великобритания по твърде голямо напрежение. Лидерите на ЕС трябва вместо това да използват настоящата ситуация като възможност отново да установят връзка с хората, да направят ЕС по-прозрачен и да се концентрират върху легитимните искания на гражданите като създаването на икономически растеж и заетост, заключи той.

„Плъховете се спасяват от потъващия кораб“, каза Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). Той описа вота за Брекзит като земетресение и призова Съвета да спре да „сомнамбулства към пропастта: хлабава федерация от държави не може да проработи. Или ЕС ще се промени, или ще загине. Съветът трябва да приеме, че гражданите не са против Европа, те са против тази Европа, ,каза той и отбеляза последното проучване на Евробарометър, според което гражданите искат повече действия на ниво ЕС, а не по-малко.

За лидера на ЕОЛ/СЗЛ Габриеле Цимер (Германия) заключенията на Съвета са „скандални, ,тъй като поредната фаза на размисъл, за каквато говорят държавните и правителствените ръководители, ще подкопае още доверието на гражданите, защото не е посочено нищо конкретно, върху което ще се размишлява. Тя критикува г-н Юнкер, че се опитва да избегне гласувания в националните парламенти по търговското споразумение на ЕС с Канада и призова за „спешна хуманитарна“ програма за жертвите на кризи в ЕС.

Лидерът на Зелените Ребека Хармс (Германия) критикува популистите и националистите, които използват обикновени граждани за постигане на собствените си цели и ги водят срещу собствените им интереси. Тя каза: „Мога само да презирам Фаражите, Льо Пените и фон Щорхсите на този свят, които настройват обикновени хора едни срещу други“. Тя добави, че оставащите 27 държави членки на ЕС трябва да оставят отворена вратата за Великобритания и народите и регионите, които искат да останат в ЕС.

Пол Нътал (ЕСПД, Великобритания) каза, че ЕС и Великобритания трябва да проведат разговори „като възрастни“ и да постигнат най-доброто споразумение за всички и да се превърнат в добри търговски партньори. Иначе френските фермери и германските автомобилни производители ще пострадат, посочи той, визирайки търговския дефицит на Великобритания спрямо ЕС.
Марин Льо Пен (ЕНС, Франция) също призова за честно търговско споразумение и обвини „европеизаторите“ в неуважение към волята на хората. Вместо повече интеграция, хората искат своя суверенитет и свободно сътрудничество, каза тя и призова ЕС „да се промени или да изчезне“.

В заключение г-н Юнкер обвини някои евродепутати, че използват Брекзит като претекст да кажат това, което и без това са искали да кажат. Нито той, нито Комисията като цяло могат да бъдат държани отговорни за вота за напускане на ЕС. В продължение на 40 години британските правителства отричаха всичко постигнато от ЕС, каза той. „В крайна сметка, не е изненадващо, че някои хора вярват на нещата, с които са били лъгани цели десетилетия. Сега резултатите са налице.“ Той изрази своята увереност, че ЕС и националните държави не са противоположни концепции. „ЕС и нациите вървят заедно, няма как ЕС да бъде изграден без или против нациите.“

Г-н Туск каза, че резултатът от референдума е последица от негативната и незаслужена представа за ЕС, изградена от политическия елит. Той каза на евродепутатите, че многократно е призовавал държавните и правителствените ръководители да спрат да обвиняват ЕС в слабости и провали, а вместо това да поемат отговорност за собствените си действия. „Не може да се оставим на негативните емоции от последните дни. Трябва да оценим трезво положението и да вземем рационални решения“, заключи той.
 
Информация от пресслужбата на Европейския парламент
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре