Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 16 Юни 2017 17:04

Евродепутатите излагат своите приоритети относно предстоящия Европейски съвет

Евродепутатите излагат своите приоритети относно предстоящия Европейски съвет
   
Миграцията, Брекзит и отбраната бяха водещите приоритети, отбелязани от евродепутатите в дебата с малтийското председателство и председателя на ЕК Юнкер.
Евродепутатите остро критикуваха липсата на напредък по реформата на „Дъблинската система“ /относно правата на бежанцитге/ и нарекоха липсата на солидарност между държавите членки „разочароваща“ и „срамна“. Мнозина подчертаха нуждата от обезопасяване и контрол на външните граници и подчертаха постигнатия напредък в тази насока. Въпросът за допълнителни споразумения със страни извън ЕС като Либия не получи единодушен отговор. Някои евродепутати се противопоставиха остро на сътрудничеството с държава, която те определиха като провалена, докато други призоваха за споразумение с Либия, за да се спрат загубите на човешки живот в Средиземно море.
Както се очакваше, много от лидерите на политическите групи коментираха положението по напускането на Европейския съюз от Обединеното кралство в светлината на изборите от миналата седмица. Някои от тях казаха, че резултатът ясно показва, че за „твърд Брекзит“ вече не може да се говори, докато други изразиха разочарование от липсата на напредък по преговорите и увеличаващата се несигурност относно как ще се развие оттеглянето на страната. Имаше и призив тези преговори да не отвличат вниманието от жизненоважната работа, която трябва да се свърши в други сфери.
Накрая някои лидери споменаха и възобновения тласък за сътрудничество в сферата на отбраната в ЕС.
 
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!