Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.

Евродепутатите настояват за повече права на потребителя на енергийния пазар

Евродепутатите настояват за повече права на потребителя на енергийния пазар
За повече права на потребителите на енергийния пазар настояват евродепутатите в резолюция относно „новата сделка за потребителите на енергия“, която беше гласувана в четвъртък. Те препоръчват колективно закупване, произвеждане на собствена енергия, по-добри инструменти за сравняване на цените и по-лесна смяна на доставчика на енергия и на тарифата.
В незаконодателен текст, предназначен да информира по-нататъшната работа на ЕК в изготвянето на законодателство за енергийния пазар, евродепутатите също така призовават средствата от ЕС за енергийна ефективност да се съсредоточат върху енергийната бедност.
„В момента 50 милиона граждани на ЕС живеят в енергийна бедност. Много граждани са оставени на остарели договори за доставка, познати също като „спящи“ договори, които често изискват големи такси за прекратяване, за да се премине към по-евтин доставчик. Аз искам енергийните компании да предоставят на потребителите информация за най-евтините тарифи и да премахнат скъпите такси за смяна на доставчика. През 2016 г., никой в Европа не би трябвало да избира между отоплението, охлаждането и храната“, заяви докладчикът Тереза Грифин (С&Д, Великобритания).
За да се насърчат потребителите да вземат по-активна роля на енергийния пазар, евродепутатите предлагат:
–          въвеждането на нови бизнес модели като схеми за колективно закупване и иновативни финансови инструменти, които да подпомогнат потребителите да произвеждат собствена енергия от възобновяеми източници („самогенериране“) и да използват повече от това, което произвеждат („собствено потребление“), по най-ефективния начин;
–          намаляването на административните бариери пред новото самогенериране, съкращаване на разрешителните процедури и насърчаване на съвместни енергийни схеми;
–          въвеждане на изгодни условия за наематели и тези, които живеят в жилищни сгради, за да се позволи по-масовото прилагане на самогенериране и потребление на енергийно ефективни инструменти.
Евродепутатите също така предлагат няколко начина за постигане на по-прозрачни цени на енергията:
–          по-често предоставяне на сметки и по-лесни за разбиране договори;
–          осигуряване на лесен и навременен достъп до данните за потребление и свързаните разходи;
–          даване на възможност на потребителите да сравняват оферти, дори и да са без знания и достъп до интернет, и да установят дали могат да спестят пари ако сменят доставчика. Инструментите за сравняване трябва да бъдат независими, актуални и лесни за разбиране. Те също така трябва да информират потребителите за най-изгодните тарифи за тях, въз основа на досегашните данни на потребление, и да гарантират, че ако желаят, те могат да се прехвърлят към тези тарифи по възможно най-улеснения начин и без никакви санкции или такси за прекратяване;
–          разработване на динамично ценообразуване, което отразява силните и слабите периоди на потребление на енергия, както и прозрачни, сравними и ясно обяснени тарифи;
–          разработване на интелигенти мрежи и уреди, които автоматизират управлението на търсенето на енергия в отговор на ценовите сигнали.
Енергийната бедност – случаи, в които хората не могат да се отопляват или използват електричество в домовете си на достъпни цени – трябва да бъде решена в корените ѝ, казват евродепутатите, като призовават средствата от ЕС за енергийна ефективност и подкрепа за самогенериране да се фокусират по-добре върху енергийно бедните потребители с ниски доходи.
По време на дебата  заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович обяви, че през септември ЕК ще представи законодателни предложения относно енергийната ефективност и пазарният дизайн. Те ще бъдат последвани от законодателно предложение относно енергията от възобновяеми източници, доклад за цените на енергията и предложения относно обсерватория за енергийната бедност, като последното се очаква през 2018 г.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!