Евродепутатите приеха правила за пакетни пътувания за цифровата ера

Евродепутатите приеха правила за пакетни пътувания за цифровата ера
Според новите правила, гласувани от ЕП, пакетни пътувания, които се състоят от хотел, полет и/или кола под наем, запазени по интернет като пакет или чрез свързани уебсайтове, ще се ползват със същата защита като тези, закупени в пътническа агенция. Пътниците ще имат повече права за анулиране на резервация и предварителна информация относно кой носи отговорност, ако нещо се обърка.

„Поради промените в туристическия пазар и засилващата се тенденция към онлайн резервации на пътувания, има спешна нужда от модернизация и адаптация на старата директива, която е от 1990 г.“ Това каза докладчикът Биргит Колин-Ланген (ЕНП, Германия).

„С новото законодателство правата на пътниците в Европа бяха цялостно подсилени. Новите модели за резервиране са изцяло покрити от неговия обхват, а пътниците получават изчерпателна информация относно правата си. Ние успяхме също така да вземем предвид икономическите интереси на индустрията: оператори, пътнически агенции и хотели“, добави също тя.

Правилата за пакетни туристически пътувания ще покриват два типа договори: туристическите пакети, които могат да са предварително уредени от организатора или персонализирани от клиента, и новия начин на запазване на пътувания, наречен „свързани пътнически услуги“, при които, след като е запазил, например, полет, пътникът бива насочен към допълнителни туристически услуги чрез таргетиран линк.

Парламентът гарантира, че такива комбинирани сделки, при които името, информацията за плащане и имейл адресът на пътника се комуникират между търговци и има сключване на втори договор в рамките на 24 часа след първоначалната резервация, ще се считат за пакетна туристическа сделка.

Според текста преди клиентът да сключи какъвто и да е договор организаторът и търговецът трябва изрично да му обяснят, че купува туристически пакет и да го информират относно неговите права и кой е отговорен, ако нещо се обърка.

Парламентът добави задължението за организаторите да предоставят на туристите приблизителен час на заминаване и връщане и индикация за всякакви възможни допълнителни разходи.

Той също така добави правото на пътниците да анулират пакетната сделка и да получат обратно парите си, ако цената на пакета се покачи с повече от 8% (Комисията беше предложила 10%) или поради непредвидими обстоятелства, като природно бедствие или терористичен атентат в дестинацията.

С гласуването в Парламента законодателната процедура приключва. Сега страните членки имат две години, за да транспонират новите правила в своето национално законодателство и допълнителни шест месеца, за да ги вкарат в приложение.

Българска Пресслужба в ЕП 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре