Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.

Евродепутатите приеха правила за пакетни пътувания за цифровата ера

Според новите правила, гласувани от ЕП, пакетни пътувания, които се състоят от хотел, полет и/или кола под наем, запазени по интернет като пакет или чрез свързани уебсайтове, ще се ползват със същата защита като тези, закупени в пътническа агенция. Пътниците ще имат повече права за анулиране на резервация и предварителна информация относно кой носи отговорност, ако нещо се обърка.

„Поради промените в туристическия пазар и засилващата се тенденция към онлайн резервации на пътувания, има спешна нужда от модернизация и адаптация на старата директива, която е от 1990 г.“ Това каза докладчикът Биргит Колин-Ланген (ЕНП, Германия).

„С новото законодателство правата на пътниците в Европа бяха цялостно подсилени. Новите модели за резервиране са изцяло покрити от неговия обхват, а пътниците получават изчерпателна информация относно правата си. Ние успяхме също така да вземем предвид икономическите интереси на индустрията: оператори, пътнически агенции и хотели“, добави също тя.

Правилата за пакетни туристически пътувания ще покриват два типа договори: туристическите пакети, които могат да са предварително уредени от организатора или персонализирани от клиента, и новия начин на запазване на пътувания, наречен „свързани пътнически услуги“, при които, след като е запазил, например, полет, пътникът бива насочен към допълнителни туристически услуги чрез таргетиран линк.

Парламентът гарантира, че такива комбинирани сделки, при които името, информацията за плащане и имейл адресът на пътника се комуникират между търговци и има сключване на втори договор в рамките на 24 часа след първоначалната резервация, ще се считат за пакетна туристическа сделка.

Според текста преди клиентът да сключи какъвто и да е договор организаторът и търговецът трябва изрично да му обяснят, че купува туристически пакет и да го информират относно неговите права и кой е отговорен, ако нещо се обърка.

Парламентът добави задължението за организаторите да предоставят на туристите приблизителен час на заминаване и връщане и индикация за всякакви възможни допълнителни разходи.

Той също така добави правото на пътниците да анулират пакетната сделка и да получат обратно парите си, ако цената на пакета се покачи с повече от 8% (Комисията беше предложила 10%) или поради непредвидими обстоятелства, като природно бедствие или терористичен атентат в дестинацията.

С гласуването в Парламента законодателната процедура приключва. Сега страните членки имат две години, за да транспонират новите правила в своето национално законодателство и допълнителни шест месеца, за да ги вкарат в приложение.

Българска Пресслужба в ЕП 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!