„Европа в Смолян – Смолян в Европа. Родопски будители с европейски измерения“

„Европа в Смолян – Смолян в Европа. Родопски будители с европейски измерения“

„Европа в Смолян – Смолян в Европа. Родопски будители с европейски измерения“

В началото на 2019 г. Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян спечели проект на Областна администрация – Смолян в рамките на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз. Целта на работната програма по проекта е обвързана с приоритетите на Комуникационната стратегия. Главен приоритет е „Живото културно наследство на Европа: Европейски съюз – културно многообразие и етническа толерантност, приносът на Република България към европейските ценности.“

Темата на проекта тази година е „Европа в Смолян – Смолян в Европа. Родопски будители с европейски измерения“. Акцентира се върху утвърждаване значението на родопските будители с европейски измерения, популяризиране на европейските ценности сред широката общественост в Смолян и възможност Музеят в Смолян да се превърне в привлекателен център за разностранната си публика. Целевите групи участници по проекта са преди всичко ученическата аудитория и техните преподаватели в община Смолян, представители на сродни институции и широката общественост.

Основните дейности, заложени по проекта са: организиране и провеждане на викторина с четири училища в община Смолян с цел популяризиране на значението на родопските будители с европейски измерения; проект, дизайн и изработване на календари-магнити за 2020 г. с информация за родопски будители.

Викторината „Родопски будители с европейски измерения“ се посвещава на 1-ви ноември – Ден на народните будители и ще се проведе на 6 ноември 2019 г. от 14.00 часа в експозиционни зали на музея. Участници са ученици от ОУ „Стою Шишков“ – Смолян, ОУ „Стою Шишков“ – Търън, ОУ „Иван Вазов“ – Смолян и ППМГ „Васил Левски“ – Смолян. Жури от компетентни специалисти ще следи за коректното провеждане на викторината. За победителите са предвидени награди.

На викторината ще бъдат представени календарите-магнити за 2020 г. с информация за родопски будители.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!