Европейската инициатива „Нощ на литературата“ се завръща за 12-и път на 27 септември 2023 г.

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ се завръща за 12-и път на 27 септември 2023 г.

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България от 18:00 до 21:30 ч 

България посреща за 12-а поредна година европейската инициатива „Нощ на литературата“. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда“.

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието.

Освен в София, „Нощ на литературата 2023“ се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и с. Чавдар.

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян и др. Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и пл. „Народно събрание“. Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов и др., радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева и др.

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова. В края на „Нощ на литературата 2023“ столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка „Ноктурналиите на града“ с водещ Тодор П. Тодоров.

„Нощ на литературата 2023“ се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития.

Медийни партньори са AzCheta.com, Литературен вестник, Bookmark. Партньори на събитието в София са още Фондация „Развитие и интеграция“ и Фондация „Прочети София“.

През 2023 г. визуалната идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Книгите са нашите острови на нормалност“.

За инициативата:

„Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични и неочаквани места. Четците са известни личности, а читателските гнезда често отварят вратите си за широката публика единствено в тази специална нощ, когато от 18:00 до 21:30 ч на всеки 30 минути започва отново четенето на един и същи откъс в едно и също читателско гнездо. Така публиката е поканена да чуе до 7 откъса, като се мести от едно гнездо в друго, от една европейска книга на друга.

Организатори на инициативата са посолствата и културните институти на европейските държави. През 2023 г. участват Австрийско посолство, Посолство на Кралство Белгия, Столична община, Гьоте институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, институт „Камойш“, КИЦ на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт „Лист“, Чешки център, Посолство на Швейцария, Фондация „Детски книги“ (организатор на събитието за 2023 г.).

В България се включват София и още 15 населени места, а организатори са: Община Благоевград, Община Бургас, Община Варна в партньорство с Младежка фондация „Аморфа“, Община Велико Търново, Община Добрич, Община Кюстендил, Областна администрация Ловеч, Община Монтана, Община Перник, Община Пловдив в партньорство с фестивала „Пловдив чете“, Община Русе в партньорство с Международна фондация „Елиас Канети“, Община Силистра, Община Смолян, Община Стара Загора и община Чавдар.

От 28 до 06 октомври 2023 г. в уебсайта на инициативата ще е отворена и регистрационна форма за томбола с награди – някоя от четените книги.

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре