Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 22 Октомври 2014 23:18

Европейският парламент избра новата Европейска комисия

Публикувана от Прочетена 1977 пъти
Членовете на ЕП одобриха новата колегия от 27 комисари, предложена от новоизбрания председател Жан-Клод Юнкер 22 октомври т.г., с 423 гласа „за“, 209 гласа „против“ и 67 гласа „въздържал се“. Новата Комисия сега трябва да получи формалното одобрение на държавните и правителствените ръководители от ЕС, за да започне работа на 1 ноември, за мандат от пет години.

За сравнение, първата Комисия Барозу беше гласувана през ноември 2004 г. с 449 гласа „за“, 149 „против“ и 82 „въздържал се“. Втората Комисия Барозу бе избрана на 9 февруари 2010 г. с 488 гласа „за“, 137 „против“ 72  „въздържал се“.

Във встъпителното си изказване новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи промените в портфейлите, изискани от парламентарните комисии след изслушванията на кандидатите за членове на Европейската комисия (ЕК).

Визирайки състава на ЕК, г-н Юнкер заяви: „Бъдещата Комисия ще бъде много политическа“. Той защити новата ѝ структура, включваща заместник-председатели, които да „координират, изработват и организират идеи“. Новият председател подчерта, че е провел истинска „битка“, за да има достатъчно жени в колегиума, признавайки, че 9 жени от 27 комисари е все още незадоволителен резултат.

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на Европейския парламент

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!