Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 01 Февруари 2019

Европейският парламент одобри повече прозрачност и ефективност във вътрешните си правила

Публикувана от
Европейският парламент одобри повече прозрачност и ефективност във вътрешните си правила
   

. По-стриктни правила за поведение за евродепутатите

. Повече прозрачност при срещи с представители на интереси

. Парламентът одобри промените във вътрешните си правила за по-ефективна и прозрачна дейност.

Ключовите промени в Правилника за дейност на Европейския парламент, които бяха приети на 31 януари, са свързани с правилата за поведение на членовете (включващи разпоредби относно прозрачност и мерки за предотвратяване на тормоза), парламентарните въпроси към Съвета на министрите и Европейската комисия.

Измененият правилник беше одобрен с 496 гласа „за“, срещу 114 гласа „против“ и 33 „въздържал се“.

Ключовите участници в законодателния процес - евродепутатите, които ръководят законодателството в Парламента, известни като докладчици, докладчиците в сянка и председателите на комисии, ще бъдат задължени да публикуват онлайн всички записани срещи с представители на интереси, които попадат в обхвата на Регистъра за прозрачност. Освен това другите евродепутати са насърчавани да публикуват онлайн всякакви срещи, в които участват с представители на интереси. Уебсайтът на Парламента ще трябва да бъде адаптиран технически, така че да позволява на членовете да публикуват информация относно това как използват надбавката за общи разходи.

Новите правила гласят, че членовете трябва да се въздържат от „неуместно поведение“ (например показването на плакати по време на пленарни заседания), от „обиден език“ (например клевета, „език на омраза“ или подклаждане на дискриминация) и от психологически и сексуален тормоз.

Кодексът за поведение на Парламента ще бъде анексиран към Правилника за дейност и евродепутатите трябва да се ангажират да го спазват в писмена декларация. Отказът да се подпише такава декларация може да доведе до забрана евродепутатът да поема висша длъжност, да бъде назначен като докладчик или да представя Парламента по време на тристранни срещи или в официална делегация. Сериозно нарушение на тези правила може да доведе до санкции. Според договорите, „политическите партии на европейско равнище допринасят за формирането на европейско политическо съзнание и изразяването на волята на гражданите на ЕС“. Дадена 

Според новите правила, група от минимум 50 граждани може да поиска от Европейския парламент да отправи питане към Органа за европейските политически партии и европейските политически фондации дали дадена европейска партия или фондация изпълнява тези условия.

Реформата също включва мерки относно парламентарните въпроси и по-точно запитванията към Съвета и Европейската комисия, консултациите на комисиите относно поверителна информация, правилата относно постоянните комисии, гласуването по изменения и правилата относно парламентарните интергрупи.

Одобрените изменения ще влязат в сила в първия ден на следващата сесия след тяхното приемане, т.е. на 11 февруари 2019 г., с изключение на някои разпоредби, свързани с правилата за поведение на евродепутатите, постоянните комисии и служителите на комисиите, които ще влязат в сила при откриването на следващия парламентарен мандат на 2 юли 2019 г.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Прочетена 760 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!