Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 11 Юни 2015

Европейският парламент призовава за избирането на временен президент на ФИФА 

Публикувана от
Европейският парламент призовава за избирането на временен президент на ФИФА 
   
Европейският парламент изразява съжаление, че последните обвинения в корупция срещу международната футболна федерация ФИФА  представляват сериозна заплаха за престижа и интегритета на световния футбол. В резолюция, приета на 11 юни, депутатите призовават за политика на нулева толерантност към корупцията във футбола. Членовете на ЕП  подчертават, че са необходими спешни и дълбоки структурни реформи в рамките на организацията.
Парламентът приветства оставката на президента на ФИФА  Йозеф  Блатер  и призовава федерацията да избере временен лидер, който да го замести. ФИФА  трябва да въведе балансиран, прозрачен и демократичен процес на вземане на решения, включително за избирането на новия президент, се посочва още в одобрената резолюция. Домакинствата на първенствата през 2018 г. и 2022 г. може да се окажат недействителни, ако се докаже корупцията.
Резолюцията на ЕП  подчертава, че всички лица, замесени във финансови злоупотреби, трябва да бъдат освободени от длъжност, а всички решения, които са свързани с корупционни  или престъпни дейности, трябва да бъдат преразгледани. Депутатите подчертават значението на разследването на швейцарските и американските власти във връзка с определянето на домакинството на световните първенства през 1998 г., 2010 г., 2018 г. и 2022 г. съответно на Франция, Южна Африка, Русия и Катар. ЕП  приветства изявлението на шефа на изпълнителната комисия за одит и вътрешен контрол на ФИФА , че даването на домакинството за Световната купа през 2018 г. и 2022 г. може да бъде обявено за невалидно, ако се появят доказателства, че то е било дадено в резултат на корупционни  действия.
Членовете на Европейския парламент смятат, че след като корупцията във ФИФА  е „широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена“, футболната федерация трябва да предприеме мащабни реформи, включващи преразглеждане на устава, структурата, системата от правила и оперативните политики. Федерацията трябва да подобри своята прозрачност и отчетност, по-специално процеса на вземане на решения и възнагражденията на изпълнителното и висшето ръководство. Също така трябва да се въведе ограничение на мандата и независима надлежна проверка на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА , се подчертава в текста. Евродепутатите  призовават ФИФА  да следва строги етични стандарти и правила за поведение на ръководството и изпълнителния комитет под надзора на независим контролен орган, а ЕС  и страните членки трябва да съдействат изцяло на разследванията.

Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян“ по информация на Българската редакция в ЕП
 
Прочетена 1802 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!