Европейският парламент призовава за избирането на временен президент на ФИФА 

Европейският парламент призовава за избирането на временен президент на ФИФА 
Европейският парламент изразява съжаление, че последните обвинения в корупция срещу международната футболна федерация ФИФА  представляват сериозна заплаха за престижа и интегритета на световния футбол. В резолюция, приета на 11 юни, депутатите призовават за политика на нулева толерантност към корупцията във футбола. Членовете на ЕП  подчертават, че са необходими спешни и дълбоки структурни реформи в рамките на организацията.
Парламентът приветства оставката на президента на ФИФА  Йозеф  Блатер  и призовава федерацията да избере временен лидер, който да го замести. ФИФА  трябва да въведе балансиран, прозрачен и демократичен процес на вземане на решения, включително за избирането на новия президент, се посочва още в одобрената резолюция. Домакинствата на първенствата през 2018 г. и 2022 г. може да се окажат недействителни, ако се докаже корупцията.
Резолюцията на ЕП  подчертава, че всички лица, замесени във финансови злоупотреби, трябва да бъдат освободени от длъжност, а всички решения, които са свързани с корупционни  или престъпни дейности, трябва да бъдат преразгледани. Депутатите подчертават значението на разследването на швейцарските и американските власти във връзка с определянето на домакинството на световните първенства през 1998 г., 2010 г., 2018 г. и 2022 г. съответно на Франция, Южна Африка, Русия и Катар. ЕП  приветства изявлението на шефа на изпълнителната комисия за одит и вътрешен контрол на ФИФА , че даването на домакинството за Световната купа през 2018 г. и 2022 г. може да бъде обявено за невалидно, ако се появят доказателства, че то е било дадено в резултат на корупционни  действия.
Членовете на Европейския парламент смятат, че след като корупцията във ФИФА  е „широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена“, футболната федерация трябва да предприеме мащабни реформи, включващи преразглеждане на устава, структурата, системата от правила и оперативните политики. Федерацията трябва да подобри своята прозрачност и отчетност, по-специално процеса на вземане на решения и възнагражденията на изпълнителното и висшето ръководство. Също така трябва да се въведе ограничение на мандата и независима надлежна проверка на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА , се подчертава в текста. Евродепутатите  призовават ФИФА  да следва строги етични стандарти и правила за поведение на ръководството и изпълнителния комитет под надзора на независим контролен орган, а ЕС  и страните членки трябва да съдействат изцяло на разследванията.

Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян“ по информация на Българската редакция в ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре