Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 20 Декември 2019 21:23

Европейският парламент увеличава усилията за подобряване на своите екологични показатели

Европейският парламент увеличава усилията за подобряване на своите екологични показатели
|||| |||| ||||

Бюрото на Европейския парламент – органът, който определя работните правила на институцията – обяви амбициозни екологични цели за следващия парламентарен мандат 2019-2024 г. Европейскит парламент прие своя ангажимент за позитивен принос в сферата на устойчивото развитие както политически и законодателно, така и оперативно.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, в коментар относно решението на Бюрото, каза: "Извънредната ситуация в областта на климата се превърна в един от най-належащите проблеми на нашето време. Това стана ясно на последните европейски избори, в които гражданите поставиха борбата за нашата планета на първо място в списъка с приоритети на ЕС. Трябва да продължим да изпълняваме  ангажимента си за непрекъснато подобряване на екологичните  показатели. Тези мерки са стъпка в правилната посока.”

Заместник-председателят, Хeйди Хаутала, която отговаря за Система за управление на околната среда в ЕП (EMAS), добави:  "Европейският парламент - международна институция, в която работят хиляди хора - е добре позиционирана да бъде лидер в прехода към устойчива, климатично-неутрална, и ресурсно-ефективна европейска икономика и общност. Вече започнахме да свеждаме до минимум нашето въздействие върху околната среда и да насърчаваме устойчиви практики. Но тъй като времето изтича, също толкова задължително е ЕП редовно да преразглежда тези цели и мерки и да повишава нивото на амбициите си. Смятам, че решението за новите цели до 2024 г. представлява важна стъпка напред."

 Новите цели на ЕП за 2024 г., свързани с намаляване на въздействието върху околната среда, включват:

намаляване на въглеродния отпечатък с най-малко 40% в сравнение с 2006 г.;

намаляване на въглеродните емисии от транспортирането на хора с 30% в сравнение с 2006 г.;

намаляване на потреблението на енергия с най-малко 20% в сравнение с 2012 г.;

намаляване на потреблението на хартия с 50 % през 2019-2024 в сравнение с 2010-2014 г.

Целите засягат и теми като намаляването и управлението на отпадъци, потреблението на вода, възобновяемата енергия и екологичните обществени поръчки.

Постиженията до сега – няколко примера: ЕП е първата 100% въглеродно-неутрална институция на ЕС, компенсираща изцяло въглеродните си емисии, които не могат да бъдат намалени;

ЕП е постигнал намаление на въглеродните емисии с 37,7% (в сравнение с 2006 г.)

100% 'зелена' електроенергия се използва на трите места на работа от 2006 г. насам;

Техническата инфраструктура (термопомпи, охладителни системи и т.н.) е по-ефективна по отношение на използването на енергия;

Високоскоростни влакове се използват вместо чартърни полети между Брюксел и Страсбург;

Изцяло-електрически автомобилен парк до 2024 г.;

Велосипедният парк се разраства непрестанно и са въведени електрически велосипеди/скутери;

 Потреблението на газ, мазут и централно отопление за ПРВ бе намалено с 20,6% между 2012 и 2018 г.;

Потреблението на електроенергия е по-ниско с 14,9 % в сравнение с 2012 г.;

Рециклирането на отпадъци се увеличи с 69.1 %;

 Използването на пластмаса за еднократна употреба се спира поетапно – например, вече по време на срещи не се използват пластмасови бутилки и те също ще бъдат премахнати от всички автомати, барове, ресторанти и други търговски обекти на трите места на работа.

Европейският парламент подписа първия си ангажимент за политика в областта на околната среда през 2004 г. и се присъедини към доброволната схема EMAS през 2007 г. Той стана една от първите институции на ЕС и първият парламент в ЕС, получил сертификат от EMAS. Екологичната политика на ЕС се основава на принципа за предотвратяването на емисии и на ограничаването им, когато те са неизбежни. Въпреки това, емисиите не могат да бъдат намалени до нула и когато те не могат да бъдат ограничени допълнително, трябва да се проучват други възможности. Всички неотдавнашни екологични цели бяха постигнати, и дори надвишени, преди съответните им срокове.

Пресслужба  на Европейски парламент

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!