Фелдшерите от Смолянско излязоха на протест с апел за регулация на професията им

Фелдшерите от Смолянско излязоха на протест с апел за регулация на професията им Фелдшерите от Смолянско излязоха на протест с апел за регулация на професията им Фелдшерите от Смолянско излязоха на протест с апел за регулация на професията им

Фелдшерите в ЦСМП Смолян и филиалите на „Спешна помощ“ в Неделино, Баните и Доспат се включиха в националния протест на съсловието с искане за незабавна регулация на професията им. В Смолян те се събраха на символичен мирен протест пред Центъра за Спешна помощ с плакати с исканията си.

„С колегите протестираме като фелдшери, не като служители на ЦСМП. С едно единствено искане – да бъдем отделени като самостоятелна професионална съсловна организация на фелдшери и лекарски асистенти. Искаме да се отделим, защото до този момент ние сме асоциирани членове на Българска асоциация на специалистите по здравни грижи. Здравни грижи не е професия, а направление. Всеки от нас – фелдшерите, както и другите членове на тази асоциация като медицински сестри, лаборантки, акушерки, рехабилитатори, подписват трудов договор с професията си. Трябва да членуваме в съсловна организация, съгласно Закона за здравето, ако не членуваме в такава, ние не можем да  упражняваме нашата професия. Затова сме принудени да членуваме в тази съсловна организация, която е направление здравни грижи, но професия Здравни грижи няма“, обясни Емилия Аянска – фелдшер в ЦСМП Смолян.

Според протестиращите, спънките идват от управляващите, тъй като в коалиционното споразумение на управляващата коалиция точка 20 от сектор „Здравеопазване“ е отделянето им като съсловна организация. „До този момент никой не иска да разгледа законопроекта, затова сме тук с апел към управляващите – изпълнете си точка 20 от вашето коалиционно споразумение и ни позволете да сме отделна съсловна организация. Ние не искаме пари или да сваляме правителство, ние искаме нашата професия да бъде регулирана“, заявиха протестиращите.

В Смолянска област фелдшерите са около 50. В големите градове, където има медицински университети, в спешната помощ работят повече лекари, докато в малките населени места, каквато и Смолянска област работят само фелдшери.

„Нашите професионални задължения са съвсем различни от тези на сестрите, акушерките и другите асоциирани членове на тази съсловна организация. Ние сме единствени, заедно с лекарите, които имаме право да правим преглед, да поставяме диагноза и да осъществяваме лечение на пациента. Ние не осъществяваме здравни грижи, а диагностика, лечение и профилактика. Основната група фелдшери работим в Спешна помощ и сме гръбнака на спешната помощ в малките населени места“, посочи Аянска.

Фелдшерите не са поставили срокове за изпълнение на исканията им, но заявяват, че ако не се реши проблема, ще продължат с протестите, а ако трябва ще запознаят с него и съдилищата в България и Европа. Според тях, най-големия плюс от това да е регулирана професията им ще бъде за пациентите. „Сега сме принудени да членуваме в съсловна организация по здравни грижи като асоциирани членове, от което резултата е, че на България са нужни 60 000 медицински сестри, а страната разполага с 23 000, от които 36% са пенсионери. Фелдшерите са около 2 000, като средната им възраст е 58 години. В момента в повечето медицински университети се обучават лекарски асистенти, които ще заместят пенсиониращите се фелдшери.  Тяхната средна възраст е 33 години и надеждата ни е в тях“, казват фелдшерите.

 Източник: Марица
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре