Фейсбук - Кеймбридж Аналитика: Евродепутатите изискват действия за защитата на личните данни на гражданите

Фейсбук - Кеймбридж Аналитика: Евродепутатите изискват действия за защитата на личните данни на гражданите

 

  • Евродепутатите настояват за пълен одит на Фейсбук от органите на ЕС
  • Избирателните закони трябва да бъдат актуализирани, за да отразяват новата цифрова реалност
  • Държавите членки трябва да разследват твърдения за злоупотреба в политическото онлайн пространство от чуждестранни сили

Като последващо действие след скандала с „Фейсбук“ - „Кеймбридж Аналитика“ евродепутатите призоваха за цялостен одит и за мерки срещу вмешателство в изборите.

В приетата резолюция евродепутатите настояха „Фейсбук“ да позволи на органите на ЕС да извършат цялостен одит на платформата, за да оценят  сигурността на данните и защитата на личните данни на потребителите, след скандала, довел до злоупотребата със събирането и използването на данните на 87 милиона потребители на „Фейсбук“.

Евродепутатите считат, че „Фейсбук“ не само е нарушил доверието на гражданите на ЕС, но и правото на ЕС. Те препоръчват „Фейсбук“ да направи значителни промени в платформата си, за да спазва правото на ЕС в областта на защитата на личните данни.

Евродепутатите отбелязват, че данните, получени от „Кеймбридж Аналитика“, може да са били използвани неправомерно и от двете страни в рамките на референдума в Обединеното кралство за членството в ЕС и за целеви действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Те подчертават спешната необходимост от противодействие на всеки опит за манипулиране на изборите в ЕС и от адаптиране на избирателните закони към новата цифрова реалност.

За предпазването от изборна намеса чрез социалните медии, евродепутатите предлагат:

  • прилагане на конвенционални („офлайн“) избирателни гаранции: прозрачност и ограничения на разходите, зачитане на сроковете за размисъл и равно третиране на кандидатите;
  • по-ясно разграничаване на политическата употреба на онлайн реклами и кой стои зад тях;
  • забрана на профилирането за изборни цели, в т.ч. използването на онлайн поведение, което може да разкрие политически предпочитания;
  • платформите на социалните медии да обозначават съдържанието, споделено чрез ботове, да ускорят процеса на премахване на фалшиви профили и да работят с независими проверители на факти и с академичните среди;
  • разследванията на предполагаема злоупотреба с онлайн политическо пространство от страна на чуждестранни сили трябва да бъдат извършени от държавите членки с подкрепа на Евроюст.

Резолюцията отразява решенията, взети след срещата през май 2018 г.  между водещите членове на ЕП и главния изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и трите последвали изслушвания. Тя също споменава нарушението на сигурността на личните данни, претърпяно от „Фейсбук“ на 28 септември т.г.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре