Финансиране за саниране на къщи и еднофамилни имоти в Смолян напомня Реалистимо

Финансиране за саниране на къщи и еднофамилни имоти в Смолян напомня Реалистимо

Смолян е единствената община в областта, където ще се финансира саниране и на еднофамилни къщи Пътеката към санирането на многофамилни сгради е вече утъпкана. От няколко години насам блокове в различни общини получават средства по редица програми за повишаване на енергийната ефективност. Това е както добър начин за спестяване на средства за отопление, така и сигурен начин за повишение на цената на имота при евентуална продажба в бъдеще.

Как обаче за новия програмен период това ще стане възможно и за еднофамилни къщи в Смолян и какво се случва до 2027 г. със санирането на многофамилни сгради? На тези въпроси отговарят експертите от сайта за недвижим имоти Смолян Реалистимо.

Финансиране за саниране на къщи в Смолян

Община Смолян получава финансиране за санирането на еднофамилни къщи по програма Развитие на регионите с хоризонт до 2027 г. В смолянска област има още девет общини, но никоя от тях не получава средства за този тип сгради.

Както и собствениците на жилища в многофамилните кооперации, така и тези на еднофамилни къщи, ще трябва предварително и за своя сметка да направят енергийно обследване на сградата и да заплатят издаването на технически паспорт за нея. Тоест, облекчението в случая се състои в това, че не се налага да се изисква нечие съгласие и да се основава сдружение на етажната собственост, каквито са изискванията при блоковете.

Срок за подаване е март 2023

100% финансиране на санирането се предвижда за онези желаещи, които подадат заявленията си до март 2023 г. включително.

Именно до края на първото тримесечие на следващата година продължава първият етап от проекта – кандидатствалите собственици по време на тази фаза имат реален шанс да получат средства за пълно финансиране обновяването на сградите. Следващите етапи предвиждат самоучастие в размер на 20% от крайната сума.

Така може да се окаже, че колкото и добра идея да е санирането от гледна точка на повишаването енергийния клас на сградите и спестяване на средства за отопление в дългосрочен план, може да се окаже непосилно за собствениците да си го позволят. Разходите по процедурите ще се увеличат значително – към момента само енергийното обследване и техническия паспорт възлизат на около 500 лв. за двустаен апартамент.

И за еднофамилни, и за многофамилни сгради в Смолян се предвижда възможност за кандидатстване и за други мерки за подобряване на енергийната ефективност. По всяка от тях домакинствата и етажните собствености мога да получат между 70 и 100% безвъзмездно финансиране.

Санирането е все по-голяма инвестиция и влияе на цените на имотите все повече. Региона на Смолян отчита сериозна миграция към по-големи градове като Пловдив, където хора търсят по-добри икономически условия за живот. От Реалистимо споделят че много хора от Смолян търсят сайтове за имоти в Пловдив за да купят следващият си апартамент именно там.

В портала за недвижими имоти Реалистимо частни лица публикуват безплатно недвижими имоти за продажба или наем в Смолян и региона. Професионални агенции също публикуват портфолиото си от имоти, като в платформата също са поместени и търгове.

            

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре