Фолклорен ансамбъл „Родопа“, гайдари и танцови състави изнесоха благотворителен концерт в помощ на Златина Узунова

.

Фолклорен ансамбъл (ФА) „Родопа“, гайдари и танцови състави изнесоха благотворителен концерт в помощ на „златния глас“ на Родопите Златина Узунова. Концертът се състоя тази вечер в Зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в подкрепа на Златина, която е диагностицирана с онкологично заболяване и в момента е на лечение в клиника в град Панагюрище.

„Ние, ФА „Родопа“ сме едно семейство и нейният живот е протекъл в редиците на ансамбъла. Най-човешкото нещо е да помогнеш, когато някой се нуждае от твоята помощ“, каза за БТА Адриан Петров – главен художествен ръководител на ансамбъла. От сцената Петров благодари на всички в залата, които със своето присъствие показват своята подкрепа към Златина. 

Концертът обедини голяма част от съставите в Смолян, с които Златина обича да общува, да обменя творческа енергия и по някакъв начин те са се докоснали до гласа на родопската народна певица. Освен Фолклорен ансамбъл „Родопа“, свои изпълнения представиха оркестър „101 Каба гайди“, Танцова формация „Зареница“, Октет „Кенов“, Детско-юношески танцов състав „Орфей“, Гайдарска формация „Апостол Кисьов“ и Иванка Шекерова. със солово изпълнение се представиха Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. 

Златина Узунова е родена в златоградското село Ерма река. Целия си живот е отдала на родопската песен. До осми клас е солистка на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Смолян. След това продължава в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка със специалност „Народно пеене“, а висше образование е завършила в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. През 1981 година започва работа в Държавен ансамбъл „Родопа“ като артист-солист, първа категория. Оттогава досега е неизменен член на този ансамбъл. Паралелно с това работи и с оркестър „101 каба гайди“, а също така е и сред изпълнителите в „Мистерия на българските гласове“.  
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре