Неделя, 28 Август 2011

Фотински водопади - село Фотиново

Един от горещите августовски дни прекарахме край Фотинските водопади, скрити от жаркото слънце, под сянката на  дърветата и свежия планински въздух. Природната забележителност Фотински водопади се намира на 3 км източно от село Фотиново. Тръгваме рано сутринта, за да стигнем там по хлад. Пътуваме в посока от Пловдив за Батак. На 10 километра след изхода на Пещера има отбивка в ляво на пътя за селата Нова махала и Фотиново. Планинският път криволичи покрай красиви борови гори и безброй крайпътни чешми и беседки. Влизаме във Фотиново и правим остър завой по пътя в дясно, за да се спуснем към края на селото до Фотинска река. Пътя минава по средата между църквата от ляво и джамията в дясно. Стигаме разклон с малка жълта табела в дясно за село Селча. Единият вариант е да оставим автомобила тук, но ние продължаваме в ляво, след което веднага се спускаме по стръмния път надолу за да стигнем до края на асфалта.
 
С автомобила бяхме до тук, очакваше ни 3 км пешеходен преход по стар горски път с добре маркиран туристически маршрут. Времето беше сухо и с високо проходим автомобил бихме могли да стигнем до края. Пеша го изминаваме за 1 час, следвайки табелите "Фотински водопади". Движим се все направо, минаваме покрай стар римски мост, но не преминаваме през него, а продължаваме. Реката е от дясната ни страна до момента, в който я пресичаме през голям дървен мост, скоро ремонтиран. След почти час спокоен ход стигаме до широка поляна, а малко преди нея има чешма където пълним бутилките с вода. От тук започва спускането към  водопадите.
 
Те вече се чуват. По стръмната пътека сред буковата гора има табели сочещи посоките за трите пада на водата и местата за изглед към тях. Много е красиво навсякъде. Шумът на водата е заглушаващ. Приближаваме се максимално, за да се освежим от водните пръски след дългия преход. Разполагахме с цял ден, за да обиколим наоколо и се насладим на приказната природа от всевъзможните за това места. Не усещаме как деня преваля и е време да поемем обратно, защото ни чакаше дълъг път до домовете. В обратна посока маршрута ни отне 1час и 20 минути. Нормално, бяхме поуморени, а и стръмнината ни изцеди силите до край. Умората надделя и потисна емоциите от преживяното през деня. За нетренираните туристи маршрута до Фотенските водопади ще бъде уморителен преход, но в същото време съчетано с много приятното и запомнящо се изживяване.
 
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 8283 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

03-04-2011

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

Над 1000 любители на шегите и лакърдиите уважиха 20-тия рожден ден на известния смолянски клуб „Зевзек”. За тър...

Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци

05-07-2013

Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци

25-ма китайци бяха на двудневно посещение в Момчиловци. Част от тях са представители на компания „Брайт&...

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

08-01-2013

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

С уникална музейна сбирка се гордеят в ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат. Тя е дело на учител...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!