Menu
Петък, 03 Ноември 2017 14:38

Гайдари от цялата страна се обединяват на национален събор в София

Публикувана от Прочетена 1229 пъти

Първи национален събор на новоучредената Българска национална гайдарска асоциация ще се състои на 5 ноември в София, информира Петър Янев, председател на организацията.

Над 200 гайдари от цялата страна се очаква да пристигнат за събора. Асоциацията е първа по рода си организация, обединяваща изпълнители на гайда от различни фолклорни области на България. 

Сред учредителите на сдружението са известните гайдари Петър Янев, Костадин Илчев, Тодор Кайков, Димо Железов, Веселин Козарев, Румен Стоянов.

В асоциацията са представени изпълнители както на родопската каба, така и на джура гайда. Основателите заявяват, че са обединени от идеята за съхраняване на българския фолклор и популяризиране на гайдарското изкуство.

На събора предстои да бъдат обсъдени въпроси, свързани с разгръщане на пространството за творческа изява на изпълнители, автори и майстори на гайдата. 

Съборът ще се състои на 5 ноември от 10.30 часа в София, предаде БТА.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!