Гела събира гайдарите на традиционно надсвирване

gela_subor_2010_010Гела събира гайдарите на ІХ гайдарско надсвирване на 6 август на Илинденските поляни, край с. Гела На 07-ми август ще бъде открит традиционния събор на Гела от лауреатите на надсвирването, съобщиха организаторите. Гайдарското надсвирване е подкрепено финансово от частни спонсори от региона. Поканени да участват са всички изпълнители на каба гайда от цялата страна и чужбина. Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи. Първата обхваща възрастовата граница до 14 години, като участниците ще изпълняват свободна програма до 5 минути.
Участниците във втората група са от 15 до 20 години. Те задължително трябва да изпълнят бавна и бърза мелодия до 6 минути. Третата група е за участници над 21 години. Те също ще изпълняват бавна и бърза мелодия, с времетраене до 7 минути. Всеки, който свири на каба гайда може да участва, като се запише предварително или на място. Жребий ще определи реда на явяване на участниците в конкурсната програма. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател: Проф. Милчо Василев – зам. ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив. По преценка на журито могат до бъдат допуснати изпълнители и на джура гайда.
Откриването на Гайдарското надсвирване е в събота – 6 август, от 10 ч. Конкурсната програма ще е в 10.30 ч., а в 17 ч. ще се награждават лауреатите. Ще има концертна програма с участието на ансамбъл „Манол Радичев” – с. Гела. В неделя – 7 август, от 10 ч. ще се открие събора, а от 10.30 ч. е срещата на родовете от с. Гела и народно веселие.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре