Menu
Вторник, 03 Октомври 2017 09:48

Георги Кацаров бие камбаните в храм „Св. Висарион Смолянски”

Написана от
Прочетена 2437 пъти
Георги Кацаров бие камбаните в храм „Св. Висарион Смолянски” снимка: Сийка Кетева

На голям християнски празник  11-те камбани на църквата „Св. Висарион Смолянски” в областния град звънят особено тържествено. Мелодичните звуци се леят далеч в пространството и канят миряните на Света литургия. Обикновено се питаме за кого бие камбаната, а не кой я бие. И почти не се замисляме колко умение е необходимо, за да „запеят” те в съзвучие. Особено в катедралния храм, където  са 11 на брой, като най-голямата  тежи 2 тона.  Затова е нужно да се задвижват умело и в хармония, а не да се удрят напосоки. Това сподели 26-годишният еколог Георги Кацаров, който от 2010 г. експериментира най-различни мелодии, за да се получи хубав звън.” Не идвам често в храма, а на голям празник или на венчавка”, споделя той. И пояснява, че докато трае богослужението ,  три пъти, през определено време, бие камбаните, а когато служат владици, и четири. При венчавка отец Димитър Михайлов му се обажда предварително, тъй като младоженците се посрещат и се изпращат с тържествен камбанен звън.

Георги от малък посещава местните храмове със своята баба Веска Кацарова. Оттогава му е мерак да бие църковните звънци. „Като построиха този храм, се изкачих до камбанарията с иподякон Даниел Апостолов и от него се учих”, заяви младият смолянчанин. И допълни:  „Пробвах и се получи”. Той е младши специалист и работи по програма в Община Смолян. Завършил е  „Екология” във Филиала на  ПУ „Паисий Хилендарски” и се ангажира професионално с опазването на околната среда. Същевременно обаче, полага усилия и за опазването на духовността в Смолянския край.

Сийка КЕТЕВА

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!