Георги Василев, лидер на „Република БГ“: Който иска нещо да промени, трябва да поеме отговорност

Георги Василев, лидер на „Република БГ“
Това е Георги Василев. Обича да казва, че който иска нещо да промени, трябва да поеме отговорност.  Георги Василев е българинът, чието име е безспорна марка в швейцарската банкова система. Днес Георги Василев води партията си „Република БГ“ към най-високите нива на отговорност в българския политически живот.
Да, между партиите, които кандидатстват за доверието на избирателя, е и тази, чийто лидер е истински банкер, преуспял в система, която цени и спазва правилата. Днес Василев казва убедено, че знае какъв е ключът за спасението на КТБ. Банката, чиято съдба се люшка между решения, които се лансират от политици, задкулисни играчи и лобисти, имащи дейно участие в докарването й до сегашния й хал. Георги Василев е доказвал, че думата му тежи, и затова появата му на политическата сцена е натоварена с очаквания, включително в сферата, която познава най-добре, и която сега стряска сънищата не само на вложителите в КТБ.
Затова е естествено, че мнозина искат да знаят повече за житейския и професионалния път на швейцарския банкер.
Георги Василев е роден в Добрич през 1959 година.  Учил е в най-престижните университети, завършил е международно право, дипломация, финанси и политически науки. Стремежът към образование и знания го е водил през Москва до Виена и Женева. После започва завидната му кариера в швейцарските банки и специализацията в инвестиционните фондове.
Зад сухата визитка се крие истинската европейска мечта, която го завежда до върховете на бизнеса в най-прецизната система, която светът познава. Разбира се, заедно с реализацията на мечтата идва и не по-малко завидната лична независимост. Когато някой го пита кой стои зад политическия му проект, Георги Василев няма как да не отговаря с усмивка. Всъщност именно веруюто за личната отговорност го води в намерението да участвува в българския политически живот. Иначе нещата са повече от прости. Женен е за българка, която също работи в Швейцария. Естествено му изглежда всяко лято да се връща с децата и семейството си в родината. И година след година преживява горчивината на разочарованията на сънародниците, все по-обезверени от корупцията, сбъркания преход, неуважението към талантливите. Така Георги Василев стига до личното решение да поеме отговорността. И вярва, че ще успее да накара институциите да заработят за гражданите, че има огромен потенциал 25-годишното лутане да свърши.
Сигурно мнозина ще потърсят аналози с пътя на заможните българи от Възраждането и следосвобожденската епоха. Преуспелите тогава се връщали в родината, търсейки как да допринесат. Още повече, че близките му знаят как една от любимите му книги е „Строителите на съвременна България“ от Симеон Радев. Всъщност банкерът не е спирал да търси как да допринесе – с фонда на името на българския юрист Константин Кацаров, със сбирката си от произведения на български художници, с многобройните си дарения за различни каузи, и като създател на фонда за насърчаване на свободата на духа, и като учредител на фонд на името на Жорж Папазов. Днес той идва като черен лебед в политиката. Нали не можем да изброим случаи на кандидати за славата, които искат да дадат, а не да вземат? Георги Василев иска да даде. Това го прави неочаквано явление в нашата политика. Още повече, че край него се събраха още десетки успели професионалисти, никой от които не е помирисвал политика, но всички са запалени от същото възрожденско желание да допринесат.
Иначе банкерът е…капитан на яхта. Всяка година обикаля моретата заедно със семейството си, и казва, че който се оправя там, може да се справи с всяка буря. Чете много и постоянно – от поезия до професионални четива. Запален любител на музиката, пак в широкия диапазон от класиката до „Лед Цепелин“ и „Дийп Пърпъл“.
Защо Георги Василев зарязва уредения си живот на преуспял швейцарски банкер? Защото смята, че който иска нещо да промени, трябва да поеме отговорност…
 
Пресцентър  „Република БГ“
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре