Главният учител Теменужка Пенева от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян участва в международно обучение в централата на ЦЕРН в Швейцария

.

В търсене на Женевското съкровище

 

Пътепис до тези, които не са равнодушни

Каква е природата на нашата Вселена? От какво е направена?

Да, вълнуваща тема, която изисква висок научен капацитет и стабилни доказателства за разгръщане на всяка хипотеза. За намиране отговори на такива фундаментални въпроси учени от цял свят се обединяват за изследвания с мирна цел и през 1956 г. създават ЦЕРН (CERN).

Някои сигурно знаят какво е ЦЕРН и къде се намира, каква е целта му?

ЦЕРН е създадена като Европейска лаборатория за ядрени изследвания, но днес е лаборатория за физика на високите енергии. В нея изследователите използват уникални машини и намират отговори на вселенски въпроси. В ЦЕРН се разширяват границите на технологиите в полза на обществото. (https://home.cern/about/who-we-are/our-mission)

Мястото на лабораторията е специално избрано, намира се на границата между Швейцария и Франция, на уникално място – под земята, около 100 метра дълбочина. Формата също е нестандартна – тип „поничка“, само че с дължина около 8 километра. Това описание съвсем не изчерпва всички сектори на лабораторията. Има още няколко експеримента под земята: CMS, Atlas, LHC и други, с българско участие. От посетителите се иска доста смелост, за да слезнат под земята. Гледката „долу“ е изумителна: детектор на елементарни частици с диаметър 27 метра. Елементарни, не защото са от елементи :), а защото са най-малки, невидими за човешкото око. Някаква нищожна част от градивната частица на веществата – атома.

„Главните герои“ при изследванията в различните експерименти са „тежките“ протони, антипротони (в камерата за антиматерия) и други частици и античастици, както и тяхното взаимодействие. Сблъсъците между частиците произвеждат колосално количество енергия – повече от няколко Тера електрон волта. „Споко“, това не е урок, в ЦЕРН се използва една огромна по размери и финансиране техника за разкриване на тайни и търсене на доказателства.

    Но не е само това, за да се отиде дотам, трябва да се прекоси Европа през Сърбия, Хърватска, Италия, да се стигне до Франция в най-красивата й част – Швейцарските Алпи. Стръмните зелени ридове се издигат от двете страни на пътя, вижда се кабинков лифт, който се издига на 60-70 градуса наклон на склона. Наблизо по върховете има бели полета – от сняг, нищо че е лято. Като се прекоси планината под дългия тунел, релефът се сменя, стигаме до Женева. Забележителен град със замъци, много старинни сгради и калдъръмени улички, нещо напомня Пловдив – Стария град, но толкова много вода и лодки... Открива се Женевското езеро с двеста метра фонтан в него. Чистият въздух, за който се плаща данък, подсилва спокойствието. В самата Женева е градчето на ЦЕРН. Там са всичките ускорители, детектори и експерименти. Има собствена пожарна, имената на улиците са с имена на известни физици: Бор, Ръдърфорд, Кюри, Айнщайн и др. Зад стените на градчето, където се влиза само с карта, се е родила световната мрежа за комуникация - World wide web. Учените са създали тази мрежа за по-бързата обмяна на данни и обработка, които там са в най-огромен обем.

В градчето и в ресторанта официалните езици са английски и френски. Има множество хора с различен цвят на кожата. Те са не само учени, студенти, но и туристи. Може да се случи да се обядва с Нобелов лауреат. Голяма част от научния екип са и българските учени. Повечето от тях специалисти по ядрена физика, компютърни инженери и др. Водещи на лекциите и упражненията са преподаватели от БАН и Софийски университет – най-старото висше училище в България.

Ръководителят на учителската програма провежда упражнение с преводач. Използвайки сух лед и кутия с диетилов етер се детектират – откриват неутрино частици, опит, приложим в училище. Създателят на организираните посещения на учители от международната програма в ЦЕРН поздрави всички учители и подари личен автограф.

В края на международната програма в ЦЕРН, на официална цремония, се връчват награди на отличилите се, по време на обучението учители по физика и по химия, както и общи подаръци за всички. Моята специална първа награда включваше и лична 3D виртуална реалност.  Разбира се и ние учителите от България, които бяхме класирани за участието си в НП „Квалификация на педагогическите специалисти“от Министерство на образованието и науката, също поднесохме подаръци за всеки от екипа и организаторите. За цяостната подготовка от българска страна съвместно с МОН сътрудничи планетариумът в град Варна в лицето на Директора.

Съвсем по „нашенски“ се сбогувахме с българска трапеза с приготвени от нас храни, характерни за различни краища на България. Отличие получи родопски пататник.

Незабравимото обучение в ЦЕРН, в Женева и във Франция, красноречиво се описва с думите на един от българските учени-инженер по физика и IT: „Работя в ЦЕРН, защото никъде другаде в света не мога да съвместя високотехнологична работа като физика на високите енергии, да живея в екологичен район, да работя на пет минути от вкъщи, да бъда в събота на плаж, а на другия ден на ски. Всичко това имам тук.“

Сертификата на всеки учител за преминатата квалификация се подписва както от представители на ЦЕРН, БАН, така и от Министъра на образованието и науката в България. Моят ми беше връчен от госпожа Шехова – Директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Смолян.

                                                              Автор: Теменужка Пенева – главен учител

                                                              по Химия и опазване на околната среда и                                                                                  Физика и астрономия

                                                               в СУ „Св.св. Кирил и   Методий“ – гр. Смолян

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре