Горска педагогика - забавни беседи и занимателни игри за децата

Горска педагогика -  забавни беседи и занимателни игри за  децата Горска педагогика -  забавни беседи и занимателни игри за  децата Горска педагогика -  забавни беседи и занимателни игри за  децата Горска педагогика -  забавни беседи и занимателни игри за  децата Горска педагогика -  забавни беседи и занимателни игри за  децата
Срещаме ви с инженер Николай Адев -  едно момче, отдадено на каузата да научи децата да опознават гората, растенията и животните. С Горска педагогика се  занимава от четири години, като непрекъснато търси  възможности за нови игри и забавления.

- Здравейте г-н Адев, ще ни разкажете ли малко повече за Вас  и за горската педагогика?

- Здравейте, казвам се инж. Николай Адев и съм завършил Лесотехническият Университет в София бакалавър по "Горско стопанство" и магистър по "Ловно и рибно стопанство".  Работя в Държавно горско стопанство Смолян 11 години като горски стражар, а отскоро съм старши лесничей. 

Занимавам се с горска педагогика от 4 години, като първите две години правихме занятията във фермата за северни елени на Рожен. Миналата година направихме няколко занятия на Пампорово заедно с Рестарт зона, като с тях направихме и зимен вариант, в който родителите можеха да оставят децата си с мен, а те да карат ски на спокойствие. Зимен вариант направихме и с хотел Маунтин лейк на Смолянските езера. Тази пролет за седмицата на гората направихме горска педагогика заедно с "Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Смолян". Това лято работя заедно с хотел Орфей – Пампорово,  като сме направили един  и предстоят още няколко курса.

-Какво представлява Горската педагогика?

- Заниманията по горска педагогика се състоят в интересни лекции и в още по -интересни игри, в които децата се запознават с гората, растенията и животните, с климата и с опазването на околната среда, добиват умения за социална комуникация помежду си и основни умения за оцеляване в дивата природа. 

- Заниманията, които правите платени ли са или безплатни?

- Повечето занимания които правя с туристи са платени,  освен тези за седмицата на гората с деца от Смолянки училища!

-Заниманията само за малки деца ли са подходящи или и за възрастни?

- Заниманията са подходящи както за деца, така и за възраснти. За децата са разработени повече игри, защото те не обичат "скучните лекции" и бързо губят внимание, ако говоренето е  повече, докато преминавайки от игра в игра вниманието им е фокосирано и те забравят даже и за телефоните и таблетите. Възрастните от друга страна обичат повече лекции и беседи,  в които им обяснявам взаимоотношенията в природата, връзката между елементите на кръговрата на веществата, как си говорят дърветата и как си помагат и се лекуват чрез процеса на микориза и други горски тайни.

-Скоро ще правите и занимания не само за туристи, но и за деца от Смолян и региона. Ще ни дадете ли подробности?

- Да, на 14.08.2022г. от 10:00 часа на  Веранда бар и динър  на къмпинг-СБА ще направим една Горска Академия за деца и възрастни от  Смолян,  поради многото запитвания и желаещи родители да включат децата си и да ги научим малко повече за гората и за животните.

Благодаря Ви. Смолян днес Ви пожелава много успехи.

За контакти: FB Горска педагогика

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре