ГОРУБСО- Мадан увеличава с около 10 процента заплатите, над 6 млн.лв. са планираните инвестиции за годината

ГОРУБСО- Мадан увеличава с около 10 процента заплатите, над 6 млн.лв. са планираните инвестиции за годината
Заплатите в ГОРУБСО- Мадан са увеличени с около 10 процента средно от февруари, съобщиха от минното дружество. Рудодобивното предприятие планира над 6 млн. лв. инвестиции през годината. Цените на оловото и цинка сега са в период на стабилизация след срива на котировките им около началото на пандемията преди година, което позволява на минното дружество да вложи средства в инвестиционната си програма, коментират от ръководството на ГОРУБСО- Мадан.

Икономическата криза около пандемията не се отразява сериозно досега на производството на мината, уточняват от рудодобивното предприятие. Случаите на коронавирус сред миньорите и работниците не са масови, а отдалечеността на работните места в рудниците не предполага струпване на хора и риск от скъсяване на дистанцията.

Част от инвестициите са предвидени за продължаващо обновление на минното оборудване със съвременна техника. От тази година започва работа по проучване на две нови площи в зоната на находище "Петровица". Целта на проучвателните дейности е да покажат дали има наличие на рентабилни рудни залежи с достатъчно високо метално съдържание.
 
След приключилото 9-годишно проучване на друга руднична площ, от ГОРУБСО ще предприемат процедура за вписване на търговско откритие и кандидатстване за концесия. От дружеството кандидатстват за възстановяване на рудодобива в рудник "Ангел Янакиев", който от години е под вода. Мината е "потопена" от подпочвените води до определена кота, но ГОРУБСО- Мадан вече има опит с възстановяване на работа на друг наводнен рудник- "Върба", уточняват от предприятието.
 
Източник: БТА
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре