Menu
Сряда, 28 Септември 2016 18:52

Гръбначните изкривявания сред децата стръмно нарастват

Публикувана от Прочетена 2354 пъти
 д-р Йосиф Пехливанов д-р Йосиф Пехливанов
Родителите да ги наблюдават за някакви асиметрии по тялото, съветва д-р Йосиф Пехливанов от верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“  в  Пловдив
 
От гръбначните изкривявания страдат 12,5% от децата в София. Според официалната статистика 3-5 процента на подрастващите у нас са засегнати от проблема.
Какво е положението в Пловдив?
Това е въпрос, на който не може да се отговори с точност, тъй като масови прегледи на всички ученици в България не са правени от години. Но според експерти този сериозен здравословен проблем вече придобива размерите на епидемия.
И макар да не се считат за заболяване, гръбначните изкривявания причиняват сериозни последици в по-далечно бъдеще, твърди д-р Йосиф Пехливанов, началник на отделението по физикална и рехаби-литационна медицина във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“  в Пловдив. Те са в осно-вата на по-ранното износване на гръбначния стълб, което води до ранните дегенеративни, наричани от пациентите, старчески изменения. Вече изобщо не е рядкост хора на 30 г. да търсят помощ при нас от болки в гърба и кръста, посочи лекарят. Човек е създаден да се движи сред природата, а не да седи на бюро и стол пред компютъра, на чина или пред телевизора. Този начин на живот предизвиква дисбаланс в мускулите, поддържащи стойката – някои отслабват непропорционално и се отпускат, а останалите, които се натоварват непрекъснато, започват да дърпат гръбнака. Макар и минимални тези промени в биомеханиката, са причина за ранните дегенеративни промени.
Гръбначните изкривявания са свързани и с някои заболявания - след преболедуване от рахит, полио-миолит, гноен плеврит и различни травми, нанесли поражения върху костната система. Плоскостъпието също дава отражение върху походката, а оттам и върху правилното телодържание
Има значение училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. От известно време се заговори, че ученическите чанти не трябва да са повече от 10-15% от теглото на децата. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки и дрехи.
Какво може да се направи, за да се избегнат гръбначните изкривявания?
Първата препоръка на д-р Пехливанов е децата да спортуват и да играят повече навън, вместо на компютъра. Плуване, баскетбол, волейбол, гребане, каране на летни и зимни кънки са сред спортовете, които помагат за изграждане на правилна стойка и за укрепване на мускулатурата.
И тъй като новите технологии няма как да бъдат избегнати, а и не бива, необходимо е родителите да научат малчуганите да седят правилно. Важно е височината на бюрото или масата, както и на стола да бъдат съобразени с възрастта им, защото често децата пишат домашните си в кухнята, докато мама готви, което е недопустима грешка. Желателно е да носят учебниците си не в чанта, а в раница на гърба  или още по-добре ако тя е на колелца и те я теглят.
Задължително е поне в началото на учебната година децата да бъдат прегледани от личния си лекар, посочи физиотерапевтът. Нека родителите ги заведат, вместо да вземат формално медицинска бележ-ка, че са здрави, за да не чакат на опашка. Отговорността е тяхна и те не само трябва да водят децата на профилактични прегледи, но и да изискват специално да бъдат проверявани за деформации на гръбнака.
Освен това е добре периодически при преобличане или при къпане да поглеждат раменете на децата си и да следят дали едното не стърчи над другото, както и дали лопатките на гърба са симетрично разположени. Ако забележат някаква диспропорция, трябва да потърсят медицинска помощ. Общо взето лечението е консервативно - ортопедични средства, кинезитерапия, лечебна гимнастика. Най-напред трябва да се консултират с личния лекар и ако той установи проблем, да ги изпрати на орто-пед. По негова преценка се насочват към специалист по физиотерапия, който им изготвя програма за подобряване на стойката. Ще отбележа, че при установен проблем екипът на верига болници „Мед-лайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив е на разположение на родителите.
Д-р Пехливанов подчерта, че борбата със сколиозата се води до 18-годишна възраст, а не в рамките на 7-те дни рехабилитация, докато детето посещава медицинско заведение. Гимнастическият комп-лекс се играе всеки ден по 30 минути и трябва да стане част от навиците на малчугана, като миенето на зъби. Освен това 2 пъти в годината е необходимо да се провежда консултация с физиотерапевт, за да се проследява състоянието на пациента и при нужда да се коригира терапията.
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!