Град Чепеларе - област Смолян

град Чепеларе
Чепеларе е малко градче с около 9 000 човека. Чепеларе е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните години той се утвърждава като един от ски-курортните центрове в България. Чепеларе отстои на 9 км от Пампорово и на 20 км от Смолян, отстои на 245 км. югоизточно от столицата София. Отвсякъде градът е заобиколен от красиви вековни смърчови и борови гори и поляни. Река Чепеларска пресича града събирайки водите на Янчовата, Камбурската и Сивковската река. През града минава основната пътна артерия на Родопите – шосето Пловдив-Смолян.
 
В миналото хората са се занимавали основно със скотовъдство. Лятото стадата пасели в околните пасища на Чепеларе, а през зимата овчарите ги подкарвали към Беломорието. След съединението на Княжество България с Източна Румелия границата с Турция била затворена. Било невъзможно да се стигне до Беломорието. Тогава чепеларци изклали голяма част от добитъка си и били принудени да посегнат на гората, за да осигурят пасища за останалите си животни. През периода 1879-1886г. в околностите на Чепеларе били унищожени над 30 000 декара иглолистни гори. Това е най-голямото унищожаване на гори в историята на Родопите. Днес градът залага на туризма, дърводобива и дървообработка.Чепеларе има дълги традиции в зимните спортове и почти във всеки национален отбор на България в зимните спортове има представители на град Чепеларе. 
 
До преди няколко години тук се намираше най-доброто, за зимни спортове, спортно училище в България. Безспорният връх на Чепеларе и България в белите спортове бе на 9 февруари 1998г. в Нагано (Япония) на Зимните олимпийски игри. Родената в Чепеларе състезателка по биатлон Екатерина Дафовска, спечели по безапелационен начин титлата в дисциплината 15 км. биатлон. В града има два големи хотела, както и десетки уютни малки семейни хотелчета и квартири, множество ресторанти и механи предлагащи вкусни родопски гозби. В града, покрай пистата “Мечи Чал” и в хотелите, има ски- гардероби, които предлагат ски, сноуборд и шейни.
 
На пистата “Мечи Чал” редовно се провеждат републикански и международни състезания по сноуборд и ски. Чепеларския сноуборд клуб е един от водещите в България. През лятото Чепеларе също е привликателно място за туристите.  Много удобен изходен пункт за туристически преходи из Западните Родопи - Рожен, Хайдушки поляни, Кръстова гора, Пампорово, Широка Лъка, Чудните мостове и др.  Тук е и музея на ските и ски спорта. В Чепеларе се намира и единственият в България музей на пещерите. В него са изложени документи, снимки и скални образувания от родопския карст. Музеят е истински храм за запалените пещерняци.
 
още снимки вижте в галерията
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Зимен празник се проведе в Стойките

13-03-2010

Зимен празник се проведе в Стойките

За поредна година в смолянското село Стойките си спретнаха весел зимен празник. 5 отбора мериха сили в дисцип...

Едно малко семенце съчетава в себе си енергийната мощ на Родопите

15-07-2014

Едно малко семенце съчетава в себе си енергийната мощ на Родопите

В разгара на лятото не малко туристи решават да избягат от горещините и да се скрият в прохладната планин...

Планината ни гледаше...

11-03-2014

Планината ни гледаше...

Вниманието на пътуващите в района на Източните Родопи днес беше привлечено от странно природно образувани...