Град Доспат - област Смолян

град Доспат
Доспат е разположен в планински район, в западните дялове на Родопите. Градът е административен център на община Доспат. В непосредствена близост до него се намира язовир Доспат. На местния диалект името на града е Доспать, което според местните идва от двете думи: дос (на) и пать (път). Доспат се намира там, където минавал древен път за Пловдив и Смолян.Според друга версия името на града идва от титлата на деспот Алексий Слав, чиито владения са обхващали Западните Родопи. Има и теории, че името на града произлиза от името на гръцкото село Доксат.
 
През османско време се среща като Янъкли и Хамидие. В околностите на града са намирани останки от 4-5 век пр.н.е.. Край Доспат са открити и ранни керамични фрагменти от славяните. В османски списък на селищата и броя на немюсюлманското население в тях от Пловдивско и Пазарджишко от 28 февруари 1651 година се посочва, че в Доспат (Досподлу) живеят три немюсюлмански семейства, облагани с данъка джизие.
 
Според Стефан Захариев към 1850 година в Доспат (Деспотово) има 40 помашки къщи и 130 жители-помаци.През 1895 година Доспат е опожарен, а жителите му са преследвани и избивани от български хайдути и паравоенни формирования. По време на Балканската война били изклани 40 ратая, които служели на местен чифликчия от 9-ти Пловдивски пехотен полк. Ратаите били погребани в масов гроб в местността "Ратайско гробе".
 
След насилственото покръстване от края на 1912 година и избухването на Междусъюзническата война през 1913 година в Доспат е организирана чета, която да противодейства на българската армия и българските хайдушки дружини. Така Доспат дава своя принос към въстанието, родило Гюмюрджинската република.Основната религия в града е ислямът. В Доспат има две джамии. При последното преброяване жителите му са около 2600.
 
още снимки вижте в галерията
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Владимир Колачев: „Поне веднъж в живота си човек трябва да види Родопите от високо“

30-10-2020

Владимир Колачев: „Поне веднъж в живота си човек трябва да види Р…

Да полетиш над Родопите, над цялата земна суета, над страха и притесненията. Да погледнеш величествената план...

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над Гела

01-08-2010

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над …

Два дни над 40 гайдари огласяха Илинденските поляни Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майст...

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...