Четвъртък, 17 Април 2014 00:00

град Смолян - област Смолян

град Смолян
град Смолян|||| град Смолян|||| снимка: Смолян днес!||||
Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които живеели по тези места. Смолян води началото си още от най- дълбока древност. Носил е имената Аетос, Езерово, Ахъ- Челеби, Пашмакли и др. Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище за Дионисий бил издигнат на високия връх Зилмисос, а според съвременни версии днешния Карлък. С този район се свързва и пребиваването на Орфей. През 1936 година в около запазените развалини на старата крепост над Смолян „Аетос“ (Орел) били направени разкопки, разкрили крепостни зидове от камък и хоросан, дебели близо два метра и старо славянско селище „Могилата“.

Като обединен град Смолян е създаден през 1960 г. чрез сливането на гр. Смолян, селата Езерово, Райково и гр. Устово. Смолян е бил стар административен и стопански център, Село Езерово се намирало сред Смолянските езера, Райково било търговски център, а Устово — занаятчийски. Градът пострада много от миграционните процеси след 1989 година. Заради безработицата, която се създаде след затварянето и западането на множество предприятия, над 20-25 хиляди души напуснаха. Макар положителното икономическо развитие в последните години и повишението на раждаемостта гр. Смолян все още не може да отбележи положителни тенденции към възвръщане на населението.

То е съставено от различни български етнически групи и общности, мюсюлманска общност от помаци, изповядващи исляма и християнска общност, изповядваща източноправославието. От 19 април 2008 г. Смолян отново, след десетилетия, е издигнат във владишки център, начело на който е назначен константийският епископ Антоний. Същевременно епископът остава подопечен на Пловдивска епархия на Българска православна църква. В град Смолян също така се намира и седалището на "Районно мюфтийство" - Смолян, което е постоянно действащ регионален изпълнителен орган на „Главно Мюфтийство“ - София, представляващо мюсюлманската общност в България чрез институцията „Мюсюлманско вероизповедание“ на Република България. Ръководството на районното мюфтийство е поверено на районен мюфтия и е пряко подчинено на Главно мюфтийство.

Смолян е седалище на фирми в техническата и обслужващата сфера. В последните години се наблюдава осезаем напредък на града. Изградена е нова главна улица (2003), построени са нови хотели, заведения и дискотеки. Инвестициите в града се увеличават с огромни темпове. Един от най-мащабните проекти не само за Смолян, но и за цяла България е ски център Перелик. Предвижда се инвестициите да надхвърлят 400 милиона евро. Ще се изградят 217 км писти за 27 000 скиори, 1500 оръдия за сняг, паркинг със 7740 места, тематични паркове за 4400 посетители. Заради проекта „Супер Перелик“ се предвижда и изграждането на летище, както и 100-километров трилентов път до Пловдив. В града отварят врати множество фирми.

На Смолян бе присъден дългосрочен кредитен рейтинг „А“ с положителна перспектива. Мащабна инвестиция в размер на 5 милиона лева за закупуването на 11 нови противопожарни автомобила „Рено“ замениха старите. В рамките на 2 години от 2004–2006 инвестициите за инфраструктурни обекти стигнаха 50 милиона лева.

Месец октомври 2007 се избра и инвеститора по спортно-туристическия център „Момчиловци“. Съоръжението ще е съизмеримо с мегапроекта „Супер Перелик“. Инвестициите в СТЦ „Момчиловци“ се предвижда да надминат 250 милиона евро. Предстои изграждането на голф игрище, ледени пързалки, писти, игрища за футбол, тенис корт, сноуборд, велоалеи, конни бази и др. Всички тези проекти доказват, че туризма е приоритетен отрасъл за Смолян.

Община Смолян разполага с много добра интелектуална и материално-техническа база за създаване и разпространяване на културни ценности. Смолян е център на значими културни прояви — Националният фолклорен събор „Рожен“, Международните младежки фолклорни „Орфееви празници“, Международен младежки хип-хоп фънк фестивал ДжемОнИт, Международен пленер по живопис, Майски културни тържества, традиционния празник на кукерските и маскарадни игри „Песпонеделник“ в с. Широка лъка, Международен етно-джаз фестивал July Jazz, Празници на Смолян с 21 октомври — Празник на Смолян, по повод Освобождението на Родопите от османско владичество по време на Балканската война — 1912 г., и др.

Центрове на съхранени традиции и културен живот са Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“, Историческият музей „Стою Шишков“, който има изключително богата археологическа и етнографска музейна сбирка, Художествената галерия, притежаваща платна на най-големите български художници. Градът и околностите му са богати както на културни, така и на природни, архитектурни и исторически забележителности. Такива са: Исторически музей, Новопостроената църква „Св. Висарион Смоленски“, планетариумът, пещерата „Ухловица“, Момчиловата крепост, Мерамовата, Сариевата и много други възрожденски къщи, художествената галерия, Али-Бейският конак, Пангаловата къща, медникарската чаршия и др.

Близостта на курорта Пампорово предоставя прекрасни възможности за практикуването на ски спорта и провеждането на различни състезания по ски, сноуборд, ски-бягане от национален и международен ранг. В зимния курорт са изградени 30 километра ски-писти и 11 километра въжени линии и влекове. Ски центъра предлага условия както за майсторите скиори, така и за начинаещите в спорта, които могат да ползват обучение и екипировка. Сноубордът е другият зимен спорт, утвърден в Родопите и предпочитан от по-младите хора. Тук се практикува свободния стил и спускането. Още според античният гръцки историк Херодот Родопа била населена с траки преди около 2500–3000 години преди началото на нашето летоброене. Филострат описва митологичния родопски герой Рес като жрец, живеел край Аетос и участвал в борбата за Троя със своята конница. За същия Рес Омир чрез устата на Долон казва: „Аз видях неговите коне, най-хубави и най-едри, по-бели от сняг, бързоноги като вихър“.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Столетницата баба Бисера:  Все едно съм на 50, а не на 100 години

05-01-2011

Столетницата баба Бисера: Все едно съм на 50, а не на 100 години

Най-ценния урок, на който 100-годишната жена е научила децата си е уважението между хората   Все едно съм на...

Баба Марта в Родопите

01-03-2011

Баба Марта в Родопите

Един от най-разпространените първомартенски обичаи в Родопите е т.нар. „мартене”. И до ден днешен той с...

Национални фолклорни празници Смолян 2009

15-06-2009

Национални фолклорни празници Смолян 2009

През месец юни 2009г. се проведоха първите Национални фолклорни празници. За техен домакин бе избран Смолян. Н...