Гражданската награда на Европейския парламент на българския победител от село Гудевица ще бъде връчена на 9 октомври в София

Гражданската награда на Европейския парламент на българския победител от село Гудевица ще бъде връчена на 9 октомври в София
Българският лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2015 г. - народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в с. Гудевица, община Смолян, ще бъде награден на официална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България. Специален гост на събитието ще бъде президентът на Република България Росен Плевнелиев. Церемонията ще се състои на 9 октомври в Софийската градска художествена галерия от 11:00 часа (Събитието е само с покани и регистрацията започва от 10:30 ч.).

Тя ще бъде открита от Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент. Специално приветствие към гостите ще направи президентът на Република България Росен Плевнелиев, който беше почетен гост на церемонията и през 2013 г.

Медалът на лауреата ще връчи българският евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ), който излъчи номинацията на нарочното читалище. Церемонията ще се проведе в залата на първия етаж на СГХГ, където до 22 ноември ще бъде изложена уникалната изложба „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“, първа за двамата художници в България.

В събитието ще участват български членове на ЕП, министри, членове на Народното събрание на Република България, посланици на държави членки на ЕС, представители на институции, неправителствени организации.Необходимо гости и медии да потвърдят присъствието си до 12.00 ч. на 8 октомври на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на 02 985 35 45.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин  на ЕП се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

След като националното жури (евродепутатите Светослав Малинов – ЕНП, Момчил Неков – С&Д, и Неджми Али – АЛДЕ) подреди трите български номинации по реда на своите предпочитания, препоръките му бяха изпратени за разглеждане на общоевропейската Комисия по присъждането на Гражданската награда, която обяви крайното решение. В състава на европейското жури влизат заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности. През 2015 г. общо 47 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 14 и 15 октомври в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи.

Според Илхан Кючюк (АЛДЕ), предложил номинацията на Нарочното читалище „Бъдеще сега 2006“ в смолянското село Гудевица, читалището  и екипът, който създаде Училище сред природата, работят усърдно в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Теодор Василев намира старата сграда на училището в родопското село Гудевица през 2003 г. и се заема със задачата да я спаси. През 2005 г. с лични средства той успява да вземе сградата чрез конкурс от община Смолян и започва своето „Училище сред природата“. Екипът на народно читалище „Бъдеще сега 2006“ е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца и младежи в своето „Училище сред природата“. Чрез методите на неформалното образование, чрез учене през преживяване и игри, чрез приказки, песни, лагерни огньове, танци и предизвикателства, то успява да върне усмивките и топлината не само на децата и младежите, но и на местните хора, които бяха загубили надежда, че в това забравено и от времето място, отново ще чуят детски смях. Мисията на екипа на читалището е да изгради общество от свободни в решенията си и отговорни за избора си хора, които реализират пълния си потенциал. Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ сега е организация с успешен многогодишен опит в неформалното образование. До момента организацията е изпълнявала различни проекти за екология, неформално образование, гражданско образование, мотивиране и активизиране на деца и младежи, работа с местните общности и демонстрационни дейности.

Българското жури реши, че номинацията на народно читалище „Бъдеще сега 2006“ изпълнява в пълна степен заложените критерии за ангажираност и насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Безспорен е фактът, че със своята ежедневна дейност народно читалище „Бъдеще сега 2006“ дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Европейския съюз и ще спомогне за по-добрата интеграция между европейските граждани и транснационалното сътрудничество между тях. Такива неправителствени организации ще спомогнат за преодоляване на евроскептицизма, а това което прави народно читалище „Бъдеще сега 2006“, е точно в тази насока. Със своята дейност тя спомага за това Европа да стигне до всеки отделен гражданин.Тези младежи искат да изградят общество от свободни в решенията си и отговорни за избора си хора, които реализират пълния си потенциал на базата на толерантността и културното многообразие. Тяхната работа може да служи за пример в Европа, а както и да допринесе за формирането на по-силно гражданско общество.

Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре