Хайдушки празник в Чепеларе: Туристи докоснаха пушката на Капитан Петко войвода

Хайдушки празник в Чепеларе: Туристи докоснаха пушката на Капитан Петко войвода

Автентичната пушка на легендарния Капитан Петко войвода бе показана на хайдушкия празник в центъра на Чепеларе. Тя е марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян.

Кулминацията на националните хайдушки тържества в курортния родопски град бе възстановката по посрещането на Капитана на кон, с хайдушка чета, коне и малки моми, които му поднасят китка здравец. В образите на прочутите ни поборници влязоха гайдарски състав „Капитан Петко войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“, Конна база „Аспарух“ и самодейни състави към Община Чепеларе

На Войводата бе връчена истинската пушка на Капитан Петко войвода под съпровод на над 40 гайдари, начело с ръководителя им Илия Учиков.

Има две легенди за пушката на Капитан Петко.

Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга оръжието му е подарък лично от руския император Александър II.

С тържествено шествие всички се отправиха  към площада в Чепеларе, където прославения хайдутин бе посрещнат и любими негови песни. Сред гостите в родопския град бе служебния министър на туризма Илин Димитров, който поднесе цвета пред паметника на Капитан Петко войвода. Венци поднесоха и кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България.

Пушката на войводата бе прибрана в Музея на ските и ски спорта в НЧ „Родопска искра 1880“, където са подредени за празника и много интересни експонати от другата гостуваща изложба – „Закъснялата свобода на Родопите“.

Чепеларци и туристите в града можеха да се снимат с войводата, както и да посетят лично „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.

Източник: Марица

 

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре