Menu
Събота, 29 Юли 2017 14:15

Хдожничка от Варна реди в Родопите изложба „Уста Славо“

Написана от
На 5 август 2017 г. в Народно читалище „Съгласие - 1883” в село Славейно, община Смолян, се открива първата самостоятелна изложба на Сияна Илиева Струнчева, художник-педагог, която синтезира поредица нейни изяви в областта на изобразителното,  приложното и фотографското изкуство.
Изложбата е част от Националния тракийски събор за честване 114 г. от Илинденско-Преображенското въстание.
 
ART 2017 2 USTA SLAVO PORTRET
Портрет на Дора и Славо Райчевски

Сияна Илиева Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства” специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ при професор Валери Христов Чакалов и продължава да се вдъхновява от съветите и творбите му, от ентусиазма и неизчерпаемата му енергия. Занимава се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна, с които се включват в изложби, пленери, конкурси, печелят награди и взаимно се вдъхновяват.
 
ART 2017 4 100 GODINI MUZIKA
100 години музика

Рисунки на нейни възпитаници участваха в изложбата "Мир на Земята" в Музея на мира в Техеран, Иран през 2016 г. - основан през 2005 г. от Сдружението за подкрепа на жертвите на химическите оръжия и Международната мрежа на музеите на мира и по този начин изразиха своята съпричастност към глобалния мир.
Авторката участва в групови международни, национални и регионални изложби. Някои от последните й участия са:
- Национален конкурс „Диря в морето“ – Варна – 2017 и 2016;
-  XV-та изложба Формат 30/30 на галерия Астри – София – 2016;
- VIII биенале на малките форми в изобразителното изкуство в Плевен – 2016;
- Регионална групова изложба на варненски художници „Видимо/Невидимо“ – 2016;
- XXI национална традиционна изложба на художници-педагози във Велико Търново – 2015;
- XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово – 2015;
- АРТ ТРАНСФЕР – колективна изложба графика на преподаватели и студенти от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" в Белград, Сърбия – 2015.
 
ART 2017 3 CHURCH SLAVEINO
                          Камбанарията на храм „Св. пророк Илия”                       
                            
Сияна Струнчева участва и в модерни проекти, които синтезират науката и изкуството. През 2016 г. тя пресъздаде в цикъл илюстрации художествения образ на капитан Натаниъл Уест от романа на Джек Лондон „Бунтът на Елсинор” в монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност”, издадена от Университетското издателство на МУ „Професор д-р Параскев Стоянов” Варна.
Идеята за изложбата „Уста Славо“ (майстор Славо) се ражда, когато Сияна рисува върху стара врата от долап камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, построена от майстор Славо Райчевски.
Славо Т. Райчевски е роден през 1861 година в село Славейно. Един от най-талантливите майстори-строители, сътворил забележителни постройки. През лятото на 1931 година лично построява камбанарията, открита на Великден 1932 година. Починал през 1943 година.
 
ART 2017 5 SADBI
Съдби
 
Уста Славо Т. Райчевски е дядо на нейния свекър Никола Христов Струнчев и прадядо на съпруга й Христо Николов Струнчев.
По този начин село Славейно е естественото и логично място, където изложбата да се подреди. Нещо повече - по идея на дъщеря й Йолина Христова Струнчева, изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон.
Авторката се чувства емоционално свързана с Родопите и поради факта, че баща й Илия Петров Пеев също е родом от родопското село Жребичко.
Сияна Струнчева разкрива своята носталгия и мили спомени, рисувайки предмети от бита, които свързва със своите баби и дядовци, както и такива от къщата на свекъра си, рисува пейзажи от селото и околността. Авторката се вълнува от природата и в много от работите, идеята се движи около камъка и дървото. Експериментира, работейки с различни материали и основи – корк, шкурка, парчета дърво. В изложбата са включени и фотографии на авторката. За рамки използва стари прозорци, намерени в хляфа (обора), а някои сама изработва с подръчни материали – дървени летви, канап, тел.
Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде експонирана до 31 август 2017 г.
 

Уста̀ (тур. ез. usta, перс. ез. ustad – майстор в някакъв занаят – строител, скулптор, художник, архитект и пр., един от най-изявените представители в областта на дадената култура. Обикновено титлата Уста се поставя пред личното име на майстора, например: Уста Колю Фичето).

 
Настоятелството на Народно читалище
„Съгласие - 1883”, село Славейно
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!