Menu
Вторник, 15 Май 2018 06:25

Хор „Чисти сърца“ се завърна от Международен фестивал с Почетен диплом за принос

Публикувана от Прочетена 1197 пъти
Хор „Чисти сърца“ се завърна от Международен фестивал с Почетен диплом за принос снимки: Росица Примовска

С благословението на  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и под патронажа на Президента на Република България  Румен Радев в София се проведе  Десетият юбилеен Международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”,  организиран от Фондация „Дарби” и църковното настоятелство при храм „Св. мчца Параскева“. Мотото на тази единствена по рода си проява у нас е: „Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене!” И най-приятно за децата – няма състезателен характер.

Официалното откриване на фестивала стана  с  празничен водосвет,  отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  Радостно обръщение към участниците и гостите  направи  Бистра Илиева, председател на Фондация „Дарби”, която заяви: “Нашето желание е да съхраним автентичната певческа култура на църковнославянската музика и да  подкрепяме изпълнителите й. Универсалният език на песента отправя послания за мир и разбирателство, изгражда мостове между България и света, а това сближава участниците във фестивала, поощрява детското и младежкото творчество.“

За  осми поред път на двудневния фестивал се яви Детски хор “Чисти сърца“ към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян с  подкрепата на църквата, читалище „Кирил Маджаров -1866“, община Смолян, Регионално управление на образованието и Драгалевския манастир „Св. Богородица“. За младите изпълнители от Смолян беше изключително преживяване да пеят заедно с над 500 деца и младежи под купола на храм „Св. мчца Параскева“, да получат лични грамоти, а за хора - Почетен диплом за „принос в популяризирането на православните песнопения, възпитанието на децата и младежите в духовност и за дългогодишно участие във Фестивала“. С тях на фестивала бе зав. Културно-просветния отдел на Пловдивска св. митрополия Недка Чолакова.

Тези два дни хористите изживяха в тръпка на очакване и доволство от признанието за техния труд. Заедно с другите участници във фестивала бяха в Музикалното ателие в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където разучиха Тропара на св. св. Кирил и Методий и източния напев „Христос Воскресе“. Изгледаха специално създадения филм „10 години „Осанна във висините“. Всички заедно проведоха шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, поднесоха цветя през паметника на светите братя, пуснаха бели балони и изпълниха „Многая лета“. Красиво, вълнуващо, възпитателно.

Смолянското участие в този фестивал е забележимо с тригласното изпълнение и с някои трудни за възрастта песнопения, което изисква не само гласови данни. Диригентката на хор „Чисти сърца“ Соня Цветкова бе изключително доволна, както и самите деца-хористи. Тя сподели: „След доста години работа  мога да кажа, че децата от формация „Чисти сърца“ постигнаха екипност, спятост, синхрон, които са абсолютно необходими за изпълнението на такъв сложен репертоар като Тропара на Св. Николай, песнопенията „Под твою милость“, „Приидите поклонимся“ и други.

Те се изпълняват без съпровод, разчита се само на вокалното майсторство на певците, които в нашия хор пеят на три гласа. А това означава всеки от тях да владее собствената си вокална партия и да слуша останалите два гласа, за да се постигне чистота и хармония на изпълнението. Заслужават си усилията. Доволна съм“.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!