Menu
Четвъртък, 04 Октомври 2018 11:28

Хората от Златоград към БСП: Държавата да помага повече за културата

Публикувана от Прочетена 1043 пъти

Хората от Златоград поискаха държавата да отпусне повече пари за култура. Според тях читалищата тънат в мизерия, а няма помощ и за самодейните културни състави. Те поискаха от народните представители от ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски, Христо Проданов, Веска Ненчева и доц. Георги Йорданов държавата да не бъде мащеха за културата. Освен това се поинтересуваха и от предложенията на левицата във Визията за здравеопазването.  „Здравеопазването у нас не трябва да е машина за пари. То трябва да е обърнато към хората. При сегашния модел, то е по посока на пълната комерсиализация и затова носи негативни последствия за хората, няма нито равенство нито солидарност. Финансовият резултат стана водещ критерий.” Това каза в Златоград зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на представянето на „Визия за България” пред гражданите. „Нашата основна цел е да върнем държавата в управлението, регулацията и контролът на здравеопазването, за да гарантираме на всеки достъп до него”, добави той. Гражданите на Златоград проявиха интерес към заложените във Визията политики за  малките земеделски производители. Свиленски обясни, че целта на левицата е те да бъдат подпомогнати. „Предвиждаме диференцирано субсидиране и ограничаване на едрите земеделски производители, както и таван на субсидията до 60 000 лв. Искаме да има специално финансиране на малките производители."- каза зам.- председателят на ПГ на "БСП за България "

Народният представител и зам.-председател на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов запозна гражданите на Златоград с идеята на левицата за всеки регион да бъде изработена визия за развитие. Той бе аплодиран от златоградчани, които споделиха, че в региона изобилстват минералните извори. „Ако Златоград бъде подпомогнат, именно в тази насока, тук ще се развие спа – туризмът. Не може всички населени места да се гледат еднакво. Всеки има специфики и ние затова искаме да обърнем внимание именно на тях, за да сме в полза на хората”, каза Проданов.

Златоградчани питаха доц. Георги Йорданов какво предвижда Визията за здравеопазването. Той беше категоричен, че предложеният модел не може да работи за хората, тъй като е заложен на порочна идея. „Ние искаме гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси”, каза доцентът. Според народния представител Веска Ненчева на изхода на образователната система трябва да имаме образовани, знаещи и можещи български граждани, обичащи родината, готови за ефективно участие в пазара на труда и в обществения живот. Тя добави още, че рябва да има равни права за всички ученици.

Хората от Доспат към БСП: Защо няма още електронно правителство?

„Защо няма още електронно правителство? Само за един подпис, на който и да е документ, трябва да ходим до Смолян. Това са и разходи, и време. Няма как да отсъстваме от работа, за да ходим за един подпис до областния град. ” Това заявиха хората от Доспат пред народните представители от ПГ на „БСП за България” Антон Кутев, Анелия Клисарова, Петър Витанов и Пенчо Милков по време на представянето на „Визия за България”.  Те се оплакаха, че кръгове, близки до управляващата партия, искат да развалят стадиона на града, за да направят градска градина и по този начин да усвояват европейски пари. „Имаме нужда от стадиона, защото децата трябва да спортуват. Не си го даваме. Той е наш”, категорични бяха хората. И в Доспат се интересуваха от здравеопазването, защото хората искат да запазят болницата си. И при този проблем, те бяха категорични, че Смолян е прекалено далеч, за да ходят да се лекуват. Проф. Анелия Клисарова беше категорична, че с Визията, левицата иска да даде достъп на всеки български гражданин до здравеопазване. Тя успокои хората, че БСП е против това-  гражданите да си доплащат за здраве, при положение, че се отделя такъв голям бъджет от дюржавата. Хората от Доспат казаха, че заплатите им са ниски, за да си позволят да ходят в частни болници. „Ние искаме да премахнем търговския статут на държавните лечебни заведения и да го заменим с нов, който да отговаря на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването. Нужна е нова система за контрол на разходите, обвързана с качество и резултати”, каза проф. Клисарова.

Според народния представител Антон Кутев на Доспат трябва да се помогне по различен начин от останалите региони, защото той е уникален и проблемите на хората не могат да се разглеждат по един и същ начин, както в останалите региони на страната. „Затова е нужна визия за всеки отделен регион, за да отговаря на истинските нужди на хората”, каза още той. Кутев добави, че до този момент от управляващата коалиция няма истинска визия за решаване на проблемите в страната, докато левцата е започнала този разговор с хората, за да чуе техните предложения, защото именно те се сблъскват с проблемите ежедневно.

Хората се оплакаха, че все по-малко деца се раждат, а младите бягат или в големите градове, или в чужбина, за да могат да издържат близки и роднини. „Страната е в демографска катастрофа, заради това имаме конкретни  предложения за решаването на този тежък проблем. Политиката за майчино здравеопазване има нужда от спешна промяна. Високата детска смъртност, преждевременните раждания и недоносените деца имат тясна връзка с качеството на майчиното здравеопазване и достъпа до адекватна акушеро-гинекологична помощ. Има проблеми и в образователната система. В някои райони близо 20% от децата са напуснали училище, а за последните десет години учениците в професионалното образование са намалели с една четвърт”, каза народният представител Пенчо Милков. По думите му държавата трябва да вложи всички усилия за решаването на проблема с демографската криза, защото цели региони от страната ще бъдат напълно обезлюдени след няколко години.

Народният представител Петър Витанов представи всичи основни идеи от „Визия за България”, защото доспатлии поставяха множество важни и актуални въпроси. Те бяха свързани с увеличение на доходите, преизчисление на пенсиите и възможностите за повишаване на жизнения стандарт на хората в Доспат. В края на срещата част от хората поискаха да се снимат с народните представители от ПГ на „БСП за България”.

Георги Търновалийски: Искаме да чуем идеите на хората, за да излезе България от тежката криза

„Визия за България” е отворен документ. Затова сме пред вас- да споделим нашите идеи и да чуем вашите предложения, за да помогнем, заедно, страната да излезе от тази тежка криза. В нея сме заложили на няколко основни стълба- икономика, образование, здравеопазване.  Всичко това ще ни помогне да се справим с тежката демографска катастрофа." Това каза народният представител Георги Търновалийски в гр. Мадан по време на представянето на Визията. Хората от Мадан отправиха множество въпроси, свързани с повишаването на доходите, преизчислението на пенсиите, проблема със здравеопазването и образованието. Те подкрепиха идеите на левицата за решението на тези проблеми, като настояха да няма търговски дружества в здравеопазването. Хората попитаха и за мерките, които предвижда Визията в областта на земеделието. Народният представител от ПГ на „БСП за България” Румен Георгиев обясни, че целта на левицата е да бъдат формирани ефективни производствени структури, да се подпомагат сдруженията и кооперациите като база за развитие на средните и дребните производители. Народният представител Чавдар Велинов прие и писмените предложения на хората от Мадан и ги призова да споделят Визията с приятели и съграждани.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!