Menu
Четвъртък, 04 Октомври 2018 10:05

Хората в Чепеларе: Задава се люта зима, а пенсиите ни са крайно недостатъчни

Публикувана от Прочетена 1436 пъти

“Отвсякъде ни плашат, че се задава люта зима, а се предвиждат повишения на тока и на основни хранителни продукти. Какво ще правим, след като пенсиите ни  са крайно недостатъчни“. Това попитаха хората от Чепеларе народните представители от ПГ на „БСП за България“ на среща за „Визия за България“. „Предсрочните избори чукат на вратата и ако те се проведат честно, ГЕРБ няма да ги спечелят. БСП не трябва и не чака. Проектът „Визия за България“ е доказателство за това. По време на Тройната коалиция пенсиите бяха повишени с 60%, средната заплата също беше повишена с 60%. Това са данни, които трябва да се помнят. Във Визията ние залагаме на политика, устойчива във времето“. С тези думи народният представител проф. Румен Гечев се обърна към представителите на гражданското общество и местната власт- общински съветници и кметове. Присъстващите поставиха въпроса за липсата на развитие на малките населени места и чувствителния отлив на млади хора. „За да имаме добра социална политика, образование и здравеопазване, трябва да имаме икономика в сферите с висока добавена стойност. Да познаваме ресурсите, с които регионите ни разполагат“, отбеляза народният представител Богдан Боцев. Хората повдигнаха и въпроса за внасянето на вот на недоверие от БСП в сферата на здравеопазването. „Чувствителността по темата е особенно силна. Проблемите в здравеопазването трябва да се обсъждат надпартийно. Предлаганата концепция от министър Ананиев в момента не представлява промяна, а дофинансиране на досегашната система. В същото време липсва диалогът за качествто на услугите“, заяви народният представител Теодора Халачева. Тя обясни, че в проекта „Визия за България“ се предлага здравноосигурените лица да имат 24 часа достъп до безплатно обслужване, а неосигурените- базов пакет с медицински услуги. На двучасовата среща бяха поставени множество въпроси за пенсионната система, демографската политика, необходимостта от реформи в политиките за горския сектор.

„Когато се говори за здравеопазване, трябва да се има предвид, че тук проблемите са много“, каза лекар от Рудозем на народните представители от ПГ на „БСП за България“ на среща с тях за „Визия за България“. Той обясни, че от една страна са клиничните пътеки, които са „врата в полето“ и те са основата на разделението и противопоставянето в лекарското съсловие, а от другата е финансирането за лекарства и консумативи. „Парите в системата на здравеопазването не са малко. 10 млрд. лв. се превъртат ежегодно в сектора. Истината е, че моделът е опорочен. Затова във Визията залагаме водещо участие на държавата в управлението, регулацията и контрола на здравето на хората." Това каза народният представител Иван Ибришимов. Той добави, че лекарствената политика трябва да е в полза на пациента, поради което трябва ставката на ДДС за лекарствата да бъде намалена. „Ние сме против демонополизация на НЗОК и против това- болниците да са търговски дружества. Искаме, също като вас, достойно заплащане на труда на всички работещи в системата на здравеопазването“, каза още народният представител. „Намираме се в критичен за страната ни момент. Моделът на управлението на ГЕРБ и неолибералната рамка за развитие са стигнали до своя логичен край“, заяви народният представител Атанас Костадинов. Той добави, че ГЕРБ не могат повече да бъдат гарант за разитието на държавата, която водят към гибел. „Нашето желание е с „Визия за България“ да преведем обществото през тези критични времена до позициите на устойчиво икономическо и социално развитие“, каза още Костадинов. Основен акцент в разговора с хората от Рудозем бе слабото развитие и ниското жизнено равнище на населението в смесените райони. „Неравенствата в социално-икономическото развитие на отделните региони в страната доведе до тяхното обезлюдяване. Това ни мотивира във Визията да направим предложения, които да доведат до разпределяне на производството така, че то да покрива територията на цялата страна“, подчерта народният представител Димитър Данчев. „Визия за България е възстановяване на справедливостта и връщане на надеждата у хората за основната роля на държавата. Най-голямата несправедливост са доходите и огромните неравенства, разслоението на обществото“, отбеляза народният представител Николай Иванов.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!