Храм „Въведение Богородично”в с. Полковник Серафимово достойно отпразнува своя храмов празник

. . . . . . . . . .

На 21 ноември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично. В този ден  благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, завеждат тригодишната си дъщеря в йерусалимския храм и така изпълняват обета си да я посветят на Бога.  Всички са радостни, а малката Мария сама изкачва 15-те стъпала към храма, за да засияе по-късно като „прекрасна зора”, от която изгрява Слънцето на правдата.

С  не по-малка радост жители и гости на с. Полковник Серафимово пристъпиха в храма, събрани за пореден път на обща молитва към Божията майка.Сред дошлите имаше  и семейства с малки деца.Всички бяха възрадвани с архиерейско посещение, което допринесе за достойното честване на празника.  .Богослужението оглави  Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион,  викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев,предстоятелят на храма - свещеник Димитър Одаджиев, иподякони.

Църковните песнопения бяха изпълнени от пловдивския псалт Петър Христозов и хористи, под ръководството на Живка Панайотова.

Тържествената св. Литургия, посветена на богоотците и Дева Мария, развълнува искрено благочестивите християни. Те вдъхновено  изповядаха Символа на спасителната православна вяра и с едно сърце казаха Господнята молитва „Отче наш”.  Тези, които се бяха подготвили с пост и покаяние, пристъпиха  към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на богослужението пловдивският викарий се обърна към  миряните с пастирско слово, в което каза:”При храма Мария се научила да чете и пише, прекарвала времето си в молитва, духовни песни, четене на словото Божие и в ръкоделие. И най-важното израствала духовно. Отличавала се с дълбока вяра, смирение, преданост на волята Божия и нравствена чистота.Така тя се подготвила да стане Майка на Спасителя на човечеството – Иисуса Христа, подчерта владиката.Той разясни, че днешният празник е избран от Светата Православна Църква и за празник на християнското семейство и православна младеж, който издига пред нас образа на истинските родители-християни.Архиереят  благопожела винаги да бъдат пред очите ни образът на Светите Йоаким и Анна и образът на тяхната дъщеря Пресвета Дева Мария и от тях да черпим пример и вдъхновение за възпитанието на нашите деца.

Духовното събитие завърши с тържествено  многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, след което владиката раздаде на пристъпилите с вълнение вярващи, парченца нафора и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Църковното настоятелство при  храма благодари на епископ Висарион за оглавената от него архиерейска света Литургия с пожелание за здраве и вдъхновено пастирско служение.

В края на празника, по традиция  беше раздадено благословено ястие на всички за радост и подкрепа.

Текст и снимки: Сийка  КЕТЕВА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре