Menu
Сряда, 06 Декември 2017 10:03

И след 360 години… Споменът за Света Богородица е жив в Гълъбово

Публикувана от Прочетена 3465 пъти
село Гълъбово село Гълъбово

Проучват нагласата на жителите на банското село за възстановяване на разрушения преди 360 години храм „Света Богородица”. Инициативна група се опитва да стигне до мнението на всеки активно живеещ човек, роден, израснал или свързал се впоследствие със съдбата на Гълъбово за тази важна и навременна идея.

Инициаторите са изненадани от хората и разбирането им, с което посрещат опита да бъде възстановена истината. Болшинството обещават да се включат с пари, материали, труд, кой както може, но да доживеят този свят момент, когато камбанен звън ще ги събуди.

През социалната мрежа се обаждат в подкрепа гълъбовчани на работа в Испания, Англия, Германия, Италия, Гърция. Дори един, който в момента е в Тайланд, поискал да го имат предвид. Подобно е отношението и у тези в България – София, Варна, Пловдив, Плевен, Хасково, Смолян, Кърджали...

От някогашната църква „Света Богородица” в с. Гълъбово не е останало нищо веществено днес. Тя е опожарена преди повече от 360 години и след това разрушена.

Камъните от 7-метровата й камбанария са вградени в доварите на градините в местността „Черквата” и махала „Курбанище”, в западната част на селото. Според преданието храмът е бил издигнат върху основите на древно светилище, разположено в широка ливада и студен извор.

Следващата стъпка на ентусиастите ще бъде да се изгради Инициативен комитет и избере Църковно настоятелство, които да се заемат с цялостното реализиране на идеята.

Светозар КАЗАНДЖИЕВ

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!