Menu
Вторник, 25 Юни 2019 00:23

И в Долно Райково се помолиха на Св. Йоан Кръстител

Публикувана от Прочетена 626 пъти
В Деня на Рождението на Христовия Кръстител – св. Йоан Предтеча, в едноименния параклис в Долно Райково, гр. Смолян, сред десетки миряни бе отслужен празничен водосвет. Последованието изпълни архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха протойерей Живко Желев, председател на храм „Св. Теодор Стратилат“, който отговаря за параклиса, и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Горно Райково.
 
С тях бяха иподякон Николай и църковният хор към храм „Св. Теодор Стратилат“. Хористите посрещнаха пристигането на архимандрит Висарион с песнопението „Достойно ест“ – химна за възхвала на Св. Богородица, след което започна богослужението. По време на водосвета молитвите бяха отправени към св. Йоан да дарува здраве, спасение, мир, любов, благословение на всички в енорията и в града. Осветени бяха петохлебия и почерпки за здраве, донесени от богомолци, както и благословеният обяд, който тази година е постен поради започващия днес Петров пост.
 
Иконом Запрян Шиков припомни библейското житие на славния пророк Кръстител: „Той се роди на днешния ден - 24 юни, от майка Елисавета и баща Захарий, който написа на дъсчица, че Йоан му е името. Днес се роди Предтеча Господен - най-великият между пророците Св. Йоан Кръстител. След като неговите родители отминаха от този земен живот, Бог го прибра в пустинята, където стоя до времето, когато се изпълни реченото за св. Йоан, че той ще проповядва покайното Кръщение и ще приготви пътеките на Месията Спасител Господ Иисус Христос.“
 
Към всички присъстващи Архимандрит Висарион се обърна с поздравителните слава: „Честит и благословен да бъде празникът. На многая и благая лета!“
 
От името на църковното настоятелство бяха подарени на богомолците 100 иконки на св. Йоан Кръстител.
 
 
Росица Примовска
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!