Игуменът на Бигорския манастир /Македония/ архимандрит Партений Фидановски ще бъде награден от ЕП по предложение на български евродепутати

Игуменът на Бигорския манастир /Македония/ архимандрит Партений Фидановски ще бъде награден от ЕП по предложение на български евродепутати

Лауреатът на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. за България е архимандрит Партений Фидановски, игумен на Бигорския манастир. Той ще бъде награден на официална церемония, организирана от Бюрото на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 5 октомври (петък) от 10.30 часа в северното фоайе на Народното събрание.

Архимандрит Партений ще се срещне лично с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след което ще бъде приветстван от депутатите в пленарната зала.

Церемонията по връчване на наградата ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. След обръщение от страна на г-жа Караянчева ще последва изказване от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), издигнал номинацията на архимандрит Партений, както и от страна на самия лауреат. Архимандрит Партений ще се срещне и с членове на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Лауреатът архимандрит Партений Фидановски е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи: „Архимандрит Партений Фидановски развива широка обществена дейност, организира концерти, изложби и беседи в областта на културното наследство на различните етнически и религиозни групи не само в региона на Бигорския манастир, но и в Македония, Албания и България. По този начин той допринася за укрепването на европейския дух и ценности на общностите в региона. Чрез дейността си архимандрит Партений насърчава преодоляването на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави. През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир решително подкрепят подписването на Договора за добросъседство между Македония и България, благодарение на който се решават редица отворени въпроси между двете страни и се преодоляват проблеми, трупани с десетилетия. В този критичен исторически момент архимандрит Партений има смелостта да отстоява истината, посланията за добросъседство, европейско сътрудничество и подкрепа за подписания Договор. Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония, архимандрит Партений успява да повлияе на общественото мнение в полза на историческия Договор. Той публично заема непопулярната по това време позиция, че „текстът е в духа на европейското право, без щети и подценявания на едната или другата страна“. Благодарение на подписания документ и решените двустранни проблеми се отвори пътят към европейска интеграция на Република Македония.“

Мотивите на българското жури

В рецензията си журито в състав Асим Адемов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) изразява подкрепата си към номинацията на архимандрит Партений Фидановски за наградата Европейски гражданин на годината поради безспорния му принос в културния, духовния и обществения живот на Балканите, възстановяването и поддържането на Бигорския манастир, защитата на културното и духовно наследство и на европейските ценности. През изминалата година той е бил един от най-големите привърженици на подписания между Република България и бивша югославска република Македония Договор за добросъседство, допринасяйки за затоплянето на отношенията между двете страни. Журито отбелязва, че подкрепата, изразена от цялото братство на Бигорския манастир, начело с архимандрит Партений, несъмнено ще помогне за европейската интеграция на бившата югославска република Македония.

Наградата за европейски гражданин на ЕП се присъжда  от 2008 г. насам на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2018 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 9 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи. Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури класира българската номинация.

През 2016 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП бяха удостоени младият учител Мариана Пенчева за нейната всеотдайност при обучението на група млади хора със собствени средства и поетът Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, спомагайки едновременно и за опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.  През 2015 г. лауреат бе Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в с. Гудевица, Смолянско, за приноса му към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Сред лауреатите на наградата на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. тя бе присъдена на покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“, а през 2012 – на Петър Петров.

Бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре