Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Понеделник, 01 Февруари 2016

Илияна Йотова организира дискусия за планинските региони в България и ЕС

Публикувана от
Илияна Йотова организира дискусия за планинските региони в България и ЕС
   
Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция на тема "Планините - неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони". Събитието ще се състои на 5 февруари 2016 г. от 10,00 ч. до 12,30 ч. в конферентната зала в Дома на Европа в София (ул. "Раковски" 124). Повод за конференцията е инициативата на Илияна Йотова за доклад за планинските региони в ЕС. Сред присъстващите ще бъдат заместник-министърът на Министерството на регионално развитие и благоустройство Иван Аспарухов, кметове от планинските общини, както и депутати от Комисията по регионално развитие на Народното събрание. На конференцията ще бъде представено проучването на агенция Медиана "Социалните и икономически аспекти на развитието на планинските региони в България и ЕС". Събитието ще бъде излъчвано на живо на europarl.bg.
Илияна Йотова (С&Д) е докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на инициативата е да се осигурят допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от еврофондовете. Най-сериозният проблем според нея е обезлюдяването на планините, което не позволява развитие и води до загуба на възможностите за възползване от природните ресурси. Евродепутатът смята, че въпреки наличните проблеми именно богатството на природни дадености в планинските региони може да бъде добра възможност за развитие на тези региони. Това може да бъде постигнато и чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, обучението, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.
На конференцията ще бъдат обсъдени проблеми като промяната на климата, която води до сериозни предизвикателства за туризма, трудности с достъпността и инфраструктурата, както и със свързаността и интернет. Според Йотова проблемите могат да бъдат преодолени чрез европейските фондове, тъй като те могат да доведат нови инвестиции в текущия и следващ програмен период.
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Прочетена 1759 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!