Logo
Печат на тази страница
Събота, 18 Април 2009 14:36

По Великден на гости при щраусите

Ден преди Великден сме във фермата за щрауси в близост до Смолян, в местността Варадил. Времето е приятно и дългокраките обитатели се припичат на слънчице и пасат по зелената поляна. Отдали са се на заслужена почивка. Покрай Великден женските са се постарали да "доставят" колкото се може повече яйца.  По това време на годината винаги има бум на търсенето, разказва собственика на фермата Димитър Чаталбашев.
Изпразнени от съдържанието яйцата стават прекрасни сувенири и бижута. В черупките им рисуват и икони. Най-често се зографисват с лика на Божията майка и Исус. Изписаните черупки вървят по 40-50 лв., а ненарисуваните по 20 лв. Цената на пълните, сурови яйца обичайно е около 50 лв. Някои ги купуват като деликатес, други за да ги боядисат за Великден. Средно килограм и половина тежи едно щраусово яйце. Равнява се на около 25-30 кокоши. С него можеш да нахраниш цяла рода. Излизат 10 хубави големи омлета, обяснява леля Ана.
Стопаните на фермата нямат много излишни яйца за продан. И тази година ограничената бройка от яйцата гиганти вече е изкупена. Дни преди Великден Софийска фирма искала да закупи голям брой яйца на едро, за да изненада народните избраници за празника. Била готова да брои по 80 лв. за бройка. Нямаме излишни яйца, а освен това заради липсата на конструктивна държавна политика към щраусовъдството желанието ми да радвам политиците се е изпарило. Предпочитам да заредя с яйца инкубатора и да люпя пилета, казва бай Димитър. Семейството е пионер в отглеждането на щрауси у нас. Занимават се с това вече 10 години. Първата в Смолянска област ферма за  щрауси се издържа досега главно с продажба на яйца и щраусови бебета. Тя е единствената в общината и си е атракция и за туристите и за местните. В хубави дни от тук минават 20 до 50 души, които искат да видят екзотичните животни.
Стотици малки щраусчета са продали през последните години Чаталбашеви по поръчки на различни ферми в страната. Могат да се похвалят с едни от най-хубавите птици за разплод. В момента имат 11 възрастни птици.Единия от мъжкарите - Михал, бай Димитър е отстъпил на най-голямата ферма в страната, тази в Елшица. Преместването на Михал се превърна в истинска драма, като в латино-американски сериал - любов, бягство..., разказва фермерът с усмивка на уста. Във фермата Михал си имал любима - Величка. Когато мъжкаря заминал за Елшица щрауската се поболяла от мъка и избягала от фермата. Изчезнала в неизвестна посока, най вероятно да търси любимия. Няколко дни бай Димитър и познати ходили по следите й. Дамата хванала стария римски път и слезла право в областния град. Забелязана била на километри от родната ферма. След няколко дни издирване нещастна, че не е намерила Михал, отново сама се прибрала обратно. Дълго обаче не го преболедувала.
Сега Михал достойно заместват Филип, Лазар и Илия. А "принцеските" на бай Димитър снасят и зиме и лете. Във фермата постоянно люпят малки щраусчета, които заминават за отглеждане по ферми и частни домове в цялата страна. Голямо търсене на щрауси имало от Румъния. С колегите ми се чудехме защо Румънците така са полудели да купуват щрауси, докато разбрахме, че там държавата им давала по 200 евро субсидия за изхранване на птиците и то на тези за месо.  Тук в България за разплодните птици получаваме субсидия от 23 лв. годишно, казва Димитър Чаталбашев. Той не разчита на държавата. Има недоглеждане в това отношение.
По програмите за развитие на селските райони щраусите не са оценени така, както трябва приравнени са с пъдпъдъците и кокошките, а един щраус струва 1 000 лева и един собственик на ферма трябва да има около 200 щрауса, за да кандидатства по някаква програма, заключва фермерът.

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved