Logo
Печат на тази страница
Четвъртък, 03 Март 2011 16:36

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

Родопски хайдути
Родопски хайдути|||| Родопски хайдути|||| Снимки: Смолян днес!||||
Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше официалното отбелязване на празника в Смолян. Пременени досущ като едновремешни комити, членовете на организацията поведоха хората от църквата към площада в Устово, като стреляха с пищови и свиреха с родопски гайди. Те гръмнаха с черешево топче, както предците ни, преди 133 години. Съвремените хайдути почетоха днес и лобното място на борците за национално освобождение на родопския край Дечо Стоев и Атанас Чапарданов в местността "Пазлак" в кв. Устово. Там предстои да бъде поставен железен кръст и обновяване на паметната плоча. Сдружение „Родопски хайдути” е млада организация, която милее за българщината на доброволен принцип.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0016natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0021
До сега са участвали в десетки възстановки, пресъздаващи исторически събития. Сдружението е дарило 5 паметни плочи на известни воеводи и хайдути в Славейно, Петково, Югово, Орехово и на връх Рожен. Освен това родолюбците издигнали мраморен кръст в пещерата  „Човешката дупка” над чепеларското село Орехово.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0018natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0037
Стотици родолюбиви родопчани отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България. Днес признателните смолянчани се събраха на площад "Възраждане" в квартал Устово за честването на Националния празник на България - 3-ти март и отрупаха паметника на борците за свобода с венци и цветя.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0003natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0024
Празничните прояви започнаха в църквата „Св. Никола” в Устово, където бе отслужен Тържествен благодарствен молебен за руските освободители. В същия този православен храм преди 133 години руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население. Въпреки снега и студеното време, освен официалните гости, бяха дошли и много деца и граждани, за да се поклонят пред подвига и саможертвата на всички онези, които са се борили и извоювали свободата на България.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0023natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0041
Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха смолянските депутати от ГЕРБ Николай Мелемов и д-р Даниела Дариткова, народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, областният управител инж. Стефан Стайков, кметът на Смолян Дора Янкова, секретарят Петър Харадинов и зам.-кметовете Румяна Янчевска, Михаил Генчев и Костадин Василев, председателят на общинския съвет в Смолян адв. Иван Апостолов, общински съветници и общественици.
 

още снимки от тържеството вижте в галерията

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved