Logo
Печат на тази страница

Млечен продукт от Родопите предпазва от рак и сърдечни заболявания

Родопски млечен продукт,  разработван 35 години предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания. Млечният пастет „Столетник“ бе представен днес  в смолянското село Могилица, където за четвърта поредна година се провежда здравен събор, посветен на родопското дълголетие и столетници. Продуктът се произвежда от  смилянската мандра „Милкана“ и се прави от краве кисело мляко, краве сирене, извара, кромид лук и червен пипер.
Здравословният продукт излиза на пазара по проект, финансиран от Програмата за териториално сътрудничество България- Гърция, от където е осигурено финансиране за анализ, изследвания и оформянето на продукта като марка. На официалното представяне в кметството на село Могилица присъстваха кметът Митко Чочев, проф. Христо Чомаков- създател на млечния продукт, акад. Александър Александров – директор на ГЕОН- Център София, партньорите от Института  по агро-биотехнологии - INA- Солун,  областният и общински лидер на БСП- Смолян Дора Янкова и др. Проф. Чомаков заяви, че българското кисело мляко е уникален продукт, който след  десетки  проучвания доказва, че предпазва от рак, повишава имунната система, има антиоксидантно действие, а консумацията му води към дълъг и здрав живот. Според последните проучвания в Канада, от атакувани  100 ракови клетки, млякото убива 81.
По думите му особено ценно е планинското мляко от над 1000м. надморска височина, което съдържа до 3 пъти повече лионова киселина, която е изключително полезна за организма. В продукта освен чисто краве мляко се съдържат сирене и извара, които също са много полезни за организма с антиоксидантите си действия, както и възможността да понижават холестерола.  Единствения проблем пред българското сирене обаче е прекомрното използване на сол. Ученият обясни, че сърдечно-съдовите заболявания са сериозен проблем за страната, тъй кат годишно от тях умират 74 хил., българи, а в световен мащаб- 3 млн. Академик Александров също потвърди лечебните свойства на киселото мляко и заяви, че то може да предпазва от редица болести и практически да поддържа човек здрав и жизнен, стига да е натурално, а не примесено с палмово масло или сухо мляко. Той обясни, че в редица европейски страни има здравословен туризъм, където хората минават 14 –дневни терапии с консумация на биологични храни, като в основата е млякото. По думите му смолянският регион има голям потенциал в тази област, който трябва да се развие.
Дора Янкова приветства участници във форума и заяви, че заедно с пътя Арда- Паранести- Драма и всички други проекти в областта на туризма, заедно с връщане към традиционните производства ще изведат региона от кризата. Според нея здравословното, биологично производство на храни е с огромно бъдеще. „Увличайки се по модерното фермерство и производство ние забравихме вековна родопска традиция, която, както потвърждават и учените е изключително здравословна“, заяви Янкова и подчерта, че Родопите могат да се превърнат в голяма фабрика за биохрани и билки, които да изведат региона от кризата.  Представителите от гръцка страна обясниха, че подобни производства дават сериозен поминък и спират обезлюдяването на планинските региони.  Те обявиха, че „Столетник“ е защитен с патент и марка и няма да има възможност да се фалшифицира или копира.
Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2022 Смолян днес!. All Rights Reserved.