Logo
Печат на тази страница
Вторник, 20 Ноември 2012 17:52

Заедно с родители на Кръстова гора

Публикувана от
За нашия двоен красив семеен празник – Въведение Богородично, и четвърти рожден ден на центъра „Чисти сърца”, децата получиха изненада - не почерпени с торта, а с поклонничество пътуване.  Бяха заведени на Кръстова гора, за да се докоснат  до това духовно величие и да усетят с невинните си сетива Божията закрила и благодат. И за да е в унисон с празника, на който честваме Въвеждането на 3-годишната Дева Мария от своите родители в Йерусалимския храм, бяха поканени бащи и майки. 
Заедно с учителките те въведоха децата си в голямата църква на Кръстова гора „Покров на Пресвета Богородица”, а след това преминаха през 12-те параклиса, посветени на апостолите - първите ученици на Христос,  стигнаха до Чудотворния Кръст на върха, за да се поклонят. Тихо, красиво и … внушително. Всеки смълчан преживяваше срещата си с Бог и безмълвно разбираше защо се строят храмове – църкви, манастири, параклиси. Много от малките деца идваха тук за първи път и за тях бе наистина чудо да се изкачат на върха при Кръста и да усетят, че не са сами, да прочетат в тетрадките, поставени в параклисите, сърдечни молитви и благодарности от страдащи хора, които на Кръстова гора са намерили изцеление. Да почувстват как надеждата в Спасителя прави чудеса.
Достъпната за деца беседа на отец Серафим от монашеското братство  увлече всички в  историята на Христовия кръст: „През 313 година императорът Константин Велики дава равноправие на християнската религия с всички останали религии, преследвана дотогава в Римската империя. Със своята майка Света царица Елена започват разкопки на Голгота – хълма, на  който е бил разпънат Христос. Там намират три кръста. Не знаейки кой е истинският Христов Кръст,  на едно погребално шествие  решили  последователно да допрат трите кръста до мъртвеца. Когато допират истинския кръст, мъртвецът възкръсва и така се разбира кой е Христовият кръст. Но по онова време е нямало съвременни превозни средства - влакове самолети, и християните от цял свят не са могли да отиват на Голгота  и да се поклонят, затова вземат решение и разделят Кръста на три части – едната част остава в Йерусалим, другата отива в Рим, а третата в Константинопол.
Когато в края на 15 век Константинопол е превзет от турската империя, армията взема  като военен трофей раклата с парчето от Кръста. Монасите от  Бачковския манастир дават много злато, за да откупят това парче и то остава в манастира. Навремето Бачковският е бил най-богатият  в България и затова често опожаряван от турците. По тази причина  парчето от Кръста  е преместено в манастира на Кръстова гора, който бил нещо като метох  на Бачковския манастир.  Когато и манастирът на Кръстова гора е нападнат и разрушен по турско време, монасите успяват да заровят  парчето в тази местност, затова се нарича Кръстова гора. Ние разполагаме, каза отец Серафим,  с малка част от Кръста Христов, който е вграден в позлатения кръст вътре в църквата. Нагоре над храма  са параклисите, построени в чест на 12-те Апостоли, а на върха над тях е Чудотворният кръст, подарен по времето на  цар Борис /30-те години на миналия век/ с благодарност за излекуване на членове от неговото семейство и княжеския двор.”
 
Децата от Младежки православен център ”Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян от сърце благодариха на отец Серафим, като Елена Пашова изпълни стихотворението на Дора Габе „Божа Майка”, а  детският хор „Чисти сърца” изпя „Тебе поем, Боже Наш”.
Игуменът на манастира архимандрит Висарион, който е и  архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, не беше тук. Веднага след литургията бил заминал за Калофер, където се строи нов параклис, но децата получиха почерпка шоколади за празника и се радваха. А майката Зорка Янчева  бе приготвила сладка пита за всички.
Малките от „Чисти сърца” се впечатлиха и от Аязмото „Гълъбичка” /големите деца бяха тук през август/, от който си наляха лековита вода и където откриха „чудни” камъчета. На камъчето на Лилия, например, ясно се вижда майка, прегърнала детенце и кръстче над нея. Това незабравимо пътуване на децата ще бъде описано от тях в Коледния брой на вестничето „Чисти сърца”.

Росица Примовска
 
 
Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved