Logo
Печат на тази страница
Сряда, 17 Декември 2014

Полският филм „Ида“ спечели филмовата награда LUX за 2014 година

Публикувана от
Полският филм „Ида“ спечели филмовата награда LUX за 2014 година
  снимка: Информационно бюро на ЕП в България
Полският филм „Ида“ спечели филмовата награда LUX за 2014 година снимка: Информационно бюро на ЕП в България
На официална церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви лауреата на тазгодишната награда за кино LUX на Европейския парламент. „Ида“ е разказ за млада жена, която търси идентичността си и емоционална лична история, изградена в контекста на болезненото минало на Европа.

Поздравявайки победителя, г-н Шулц заяви: „Европейските филми не показват просто едно „някъде“ и „някога“ - те представят специфични места и контекст (...). Те ни позволяват да научаваме за общата ни история и за историите на нашите съседи; те разкриват аспекти от реалността и живота на други държави и ни помагат да опознаем себе си и съседите си по-добре. Историите, разказани от европейското кино, ни дават шанса да разберем останалите и да заздравим чувството на обща принадлежност, преодолявайки националните различия“.

Силвия Коста, председател на комисията по култура и образование, допълни: „Инициативата на Европейския парламент за наградата Lux е нещо уникално: три филма със субтитри на 24 езика, показани в 28 страни, в най-малко 18 фестивали, в повече от 40 европейски градове; дебати и разговори за Европа за едни и същи културни продукти. Това е нещо, което не е било правено преди от никого.“

Европейският парламент връчва ежегодно наградата, за да помогне за популяризирането на филми, които докосват сърцето на обществения дебат в Европа. Сред финалистите за 2014 г. бяха и заглавията „Врагът на класа“ (Словения) на Рок Бичек и „Банда момичета“ (Франция) на Селин Сиама.

И трите филма, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на Европейския парламент

 

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved