Logo
Печат на тази страница
Сряда, 11 Февруари 2015

Дебат за Младежката инициатива за заетост през 2015 г.

Публикувана от
Дебат за Младежката инициатива за заетост през 2015 г.
   
Европейските депутати и комисар Мариан Тисен обсъдиха  най-новия план за осигуряване на 1 млрд. евро за Младежката инициатива за заетост през 2015 година. Мнозинството от изказалите се подкрепиха идеята за увеличаване на размера на предварителното финансиране на проекти за намаляване на младежката безработица, както и на разработването на дългосрочни мерки и провеждането на структурни реформи.

Членовете на ЕП наблегнаха на необходимостта ЕС да действа бързо, за да се намали броят на младите безработни, достигнал 7.5 млн. души в цяла Европа. В най-тежко засегнатите райони, особено в Южна Европа, нивата достигат до 50% за 15-24 годишните. Европа може да загуби цяло поколение млади хора, защото те не са в състояние да започнат самостоятелен живот и да развият творческия си потенциал, заявиха депутатите. Някои от взелите думата изразиха съмнения в способността на страните членки да използват средствата ефективно и да подпомогнат създаването на дългосрочни работни места, вместо да изхарчат парите за „бързи и временни“ решения.

 Европейските страни в момента въвеждат „Гаранцията за младежта“ - мерки, създадени с цел да се намали младежката безработица чрез ускоряването на прехода от училище към работа. Финансирането по Младежката инициатива за заетост допълва парите от Европейския социален фонд (ЕСФ) в държавите членки с региони, където младежката безработица надвишава 25%. По този начин предварителното финансиране на разположение на държавите членки на ЕС би се увеличило тридесет пъти за 2015 г. и би подкрепило усилията им за осигуряване на заетост за 650 000 младежи.

Комисарят с ресор Заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен обясни, че през настоящата година трябва да бъде направено предварителното освобождаване на 1 млрд. евро или една трета от общата сума за периода 2014-2020 г., тъй като схемите на Младежката инициатива тръгнаха сравнително бавно след старта си през 2013 година. Тя обеща строги проверки и оценки на проектите и заяви, че мярката няма да засегне плащания по други фондове.

Размерът на финансирането по линия на инициативата за България възлиза на 55,188,745 евро за периода 2014-2015 г.

С увеличеното предварителното финансиране ще достигне 16,556,624 евро.

Парламентът и Съветът ще трябва да изменят правила на ЕСФ до лятото, за да може промените в Младежката инициатива за заетост да влязат в сила през 2015 година.

 Източник: Българска редакция на Пресслужбата на Европейския парламент
Прочетена 1933 пъти

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved