Logo
Печат на тази страница
Петък, 23 Октомври 2015 11:58

Стефан Сабрутев: Повече от всякога Смолян се нуждае от нови перспективи за развитие

Стефан Сабрутев - Кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП
Стефан Сабрутев - Кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП Стефан Сабрутев - Кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП снимка: БСП Смолян
-         Господин Сабрутев, само след ден гражданите ще трябва да изберат как да бъде управлявана общината през следващите 4 години. Вашето послание в навечерието на изборния ден?
 
-         Повече от всякога Смолян се нуждае от нови перспективи за развитие, за да има работа и хляб за всяко семейство, затова и приех да се кандидатирам за кмет на общината. Моят приоритет е насочен към подкрепата на местния бизнес, за което ще използвам всички механизми на общинското управление. Нужни са ни не само свежи, новаторски и работещи идеи за разгръщане на местната икономика, но и умение, воля и бизнес мислене, за да бъдат осъществени. Смятам, че имам опит и качества това да се случва. Или поне да дадем начален тласък за икономическо развитие с привличането на добросъвестни инвеститори, с политика на повишаване на доходите. Има нужда от нови подходи в управлението и  аз ги предлагам. Бих искал да видя нашата община като добро и уютно място за живеене, за да останат нашите деца и внуци в родния си край. Готов съм да дам всичко от себе си за това.
 
-         Какви идеи вложихте в инициативата си за Харта на обединението „Смолян преди всичко”?
 
-         Стара истина е, че единението и съгласието около общи цели и принципи са отправната точка за тяхното постигане. Никой не оспорва, че  ниските доходи, безработицата, бедността, мизерията са основният проблем на родопчани и че те са причината за голямата миграция, особено на младите хора.И за да се преодолеят, са нужни обединените усилия на всички, които милеят за родния си край. От разговорите, водени по различни поводи с представители на политически формации, разбрах, че и според тях интересите на Смолян могат да се защитават само с обща позиция. Това ми даде увереност, че Хартата на обединението „Смолян преди всичко”  ще е една първа стъпка по този път. Радвам се, че трима от кандидатите за кметове се отзоваха с готовност на подадената от мен ръка. Защото всички ние обичаме Смолян, искаме той да се развива, да преуспява и сме готови да работим за това. И в името на тази цел сме готови да загърбим политическите различия. Защото всички сме жители на този град, преди всичко сме човеци, познаваме се с някои от деца, не е нужно разделението и противопоставянето да вдигат стени между нас.
 
-         Но все пак кандидатите за кмет на Смолян са 8 души, явно не успяхте да приобщите всички за каузата на обединението? Това ще попречи ли на работата в бъдещия общински съвет?
 
-         Съжалявам, че не всички можаха да преодолеят противопоставянето и тясно партийната обвързаност.  Около седемте теми в Хартата се обединихме половината кандидати – 50 процента. И аз много ценя и съм благодарен на тези, които надскочиха ограниченото политическо мислене. Това дава надежда. Искаше ми се всички да припознаем в Хартата основата за ползотворно сътрудничество. Остава ми да вярвам, че след изборите, когато започне същинската работа, ще успеем да намерим път един към друг, независимо кой на каква позиция ще бъде, за да тръгнем в обща посока – добруването на гражданите. Надявам се и бившият кмет от ГЕРБ да се убеди, че Хартата носи позитиви за всички, които я приемат. Аз потърсих обединение на основата на идеи и политики, което е честно и принципно. Както разбрах, никоя от политическите формации в общината не се е поддала на предварително договаряне на друга основа, каквито опити е имало. Това е предпоставка за оптимизъм, че в новия общински съвет разумът, честността, почтеността, интересите на гражданите ще са водещи в неговата работа, а не задкулисните сделки по интереси. Аз съм диалогичен човек и ще строя мостове, очаквам да получа добронамереност от отговорни пред избирателите си политици.
 
-         Каква е вашата равносметка от предизборната кампания?
 
-  Убедих се, че хората искат промяна и аз се чувствам задължен да им я дам, защото са на предела на безизходицата от бедност и липса на перспективи. Чух за много несправедливости. Където и да бях – в смолянските квартали или в най-отдалечените селца и махали, основният проблем продължава да бъде липсата на доходи или ако ги има, те са ниски. В същото време това още повече ме мотивира в моето виждане, че общината трябва да бъде в центъра за създаването на работеща местна икономика. Предложените от мен идеи за стопанско развитие  се споделят от жителите – всъщност аз ставам изразител на техните мисли и нагласи. Със своето одобрение те ме насърчиха още по-енергично и решително да се ангажирам с тяхното осъществяване. Съпричастен съм към проблемите, които поставиха местните предприемачи. Те на практика са отстранени от общинските обекти, които са поверени на фирми от различни райони на страната, само не и на смолянските. Като действащ кмет ще доразвия и туристическия потенциал на общината. Ще надграждам в спорта – след като правителството на Орешарски предостави 5 милиона лева за спортни обекти в Смолян, има какво още  да се прави като грижа за здравето на нашите деца. Ще воювавам за вниманието на правителството, независимо кое е то, защото родопчани ме зареждат с енергия да отстоявам техните интереси. Във всички направления, но особено в областта на културата и образованието. На срещата с културните дейци аз категорично заявих, че ще търся професионалистите, които искат да работят за Смолян и Родопите, ще насърчавам добрите идеи и инициативи, ще подпомагам талантливите деца на общината за изяви. Заедно ще отстояваме правото на Смолян да има свой Театър, свой Ансамбъл и всички културни институти. Няма да оставя без внимание и възрастните хора – те имат нужда от социален патронаж, от дневен център, от отопление за пенсионерските клубове, което не е проблем да се осигурява от общинските гори.
 
-         Накрая, защо хората да гласуват за Вас?
 
-   Защото предлагаме работеща алтернатива за промяна на статуквото. А хората искат тази промяна, която може да дойде с Доброто. Трябва да поискаме и да повярваме, че можем със съвместни усилия да я осъществим. Преди да е станало късно. Общината тревожно бързо се обезлюдява. Промяната трябва да се случи час по-скоро, за да обърнем посоката на движение нагоре – към развитие и възход. За да спрем обратния ход на обезсърчаващата статистика: С минус 13,4‰  Смолян води класацията за най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен механичен прираст, преди Разград и Ловеч.
И защото сме първи, защото сме номер 1.
 
 
БСП СМОЛЯН
ПРЕСЦЕНТЪР
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
 
 
 

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved