Печат на тази страница
Българският претендент за европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. е проектът „Нощта на седемте антени“
Българският претендент за европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. е проектът „Нощта на седемте антени“

Българският претендент за европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. е проектът „Нощта на седемте антени“

Публикувана от / Европа Директно Смолян / Вторник, 15 Март 2016 09:55
Проектът „Нощта на седемте антени“ (Night of the Seven Antennae) ще представя България на общоевропейския конкурс за младежката награда „Карл Велики“ за 2016 г. Национално жури избра проекта, осъществен от екипа на AEGEE Sofia, за национален победител в деветото ежегодно издание на наградата. „Нощта на седемте антени“ е проект, който обединява седем събития, проведени едновременно на седем различни места в Европейския съюз и съседните му държави.
Българско жури, съставено от членовете на ЕП Ева Паунова (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и Александър Иванов от Националния младежки форум, избираше между 8 подадени проекта в сериозна конкуренция. Членовете на журито бяха единодушни, че този проект в най-голяма степен отговаря на целите и критериите на наградата. Според тях той насърчава разбирателството между народите и улеснява обмена на идеи между младежи от различни държави по света. Показва, че „не съществуват граници за мотивирани хора с интересна идея“.
Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.
Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат до 7 април 2016 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 5 000 евро, втората награда е 3 000 евро и третата награда е 2 000 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите в гр. Аахен, Германия на 3 май 2016 г.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...