Logo
Печат на тази страница

Турция: неотложна нужда от реформи в ключови области, казват евродепутатите

Турция: неотложна нужда от реформи в ключови области, казват евродепутатите
Сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция. Те хвалят Турция, че приема най-голям брой бежанци в света и отбелязват, че тя продължава да бъде „ключов стратегически партньор на ЕС“.
Евродепутатите също така призовават за напредък в сферите на върховенството на закона и основните ценности, както и за „структуриран и по-редовен политически диалог по ключови въпроси”.
„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно", каза докладчика Кати Пири (С&Д, Нидерландия). В този доклад „ние също така изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си”, добави тя.
Прехвърлянето на бежанската криза на Турция не е надеждно дългосрочно решение на проблема, казват евродепутатите, като добавят, че е от „решаващо значение да се въведат безопасни и законни пътища за бежанците”. Те вярват, че съвместният план на ЕС и Турция за управление на миграцията и бежанските потоци трябва да бъде незабавно въведен, но само като „част от цялостна програма за сътрудничество, основана на споделена отговорност, взаимни задължения и постигане на резултати”. Освен това, „сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на миграцията не трябва да бъде свързано с графика, съдържанието и условността на преговорния процес”. В действителност, „само политическо решение на кризата в Сирия може да осигури траен отговор на тази хуманитарна криза“, се казва в текста.
Резолюцията беше приета с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“.
Сериозно отстъпление на основните свободи
Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман”. Те също така подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн,  през последните две години.
За да има съответствие с отдадеността на ЕС към върховенството на закона и основните ценности, Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, се казва в текста.
Кюрдския мирен процес
Евродепутатите призовават за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос. Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи орижие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още евродепутатите.
Преговори за обединението на Кипър
Приветствайки значителния постигнат напредък в преговорите за обединение на Кипър, евродепутатите обещават подкрепа в еволюирането на Република Кипър към „двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство между двете общности и равни възможности за всички свои граждани”. Те призовават двете страни да приложат всички договорени мерки, без по-нататъшно забавяне, като подчертават, че липсата на решение на кипърския въпрос се отразява на развитието на отношенията между ЕС и Турция.
Преслужба на ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.