Logo
Печат на тази страница
Събота, 05 Август 2017 18:23

За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване

За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20  хиляди души за Гайдарското надсвирване
За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20  хиляди души за Гайдарското надсвирване снимки: община Смолян
Мащабното събитие беше открито днес от зам.-кмета на община Смолян Венера Аръчкова
 
За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20  хиляди души за Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия” над селото.Мащабното събитие беше открито днес от зам.-кмета на община Смолян Венера Аръчкова . Тя  изрази радостта си, че за 15-та година в планината на Орфей ни събира магията на каба гайдата и родопската песен. „ Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави!
 
GELA 3 GELA 2
 
Пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света. Нека се множат изпълнителите и почитателите на гайдарското изкуство, да израстват млади таланти и всяка година край Гела да създават празник като днешния, за да се дарява с младост традицията на гайдата и да се гарантира нейното безсмъртие”, посочи в словото си Аръчкова.
Тя  пожелаха успех на участниците и поздрави  журито, чийто председател е проф.академик Милчо Василев. Според статута на Гайдарското надсвирване записването на участниците става в деня на конкурса. Те са разпределени в 3 възрастови групи: 1-ва до 14 год.; 2-ра от 15 до 18 години  и 3-та над 19 г. След като приключат с изпълненията съответната група се извършва и награждаването.
 
GELA 4 GELA 1
 
Зам.-кметът Аръчкова награди  победителите от първа група. Журито оценява участниците по 10-то бална система по следните критерии: стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика, технически умения. Награди се присъждат на всички групи, включително и парични, както и поощрителни за всяка възрастова група. Всеки гайдар получава грамота за участие в надсвирването.  
Зам.-областният управител Владимир Гърбелов също  поднесе поздравителен адрес към организаторите на събитието и участниците.
 
GELA 5 GELA 6

Организатори на Гайдарския конкурс - с. Гела 2017 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и спонсори. Те бяха поздравени за добрата организация по време на Гайдарското надсвирване.
Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят  Родопите цели два дни по време на събора.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved