Logo
Печат на тази страница
Събота, 06 Януари 2018 14:52

Илиян Тотев хвана кръста в Долно Райково

Публикувана от Прочетена 3582 пъти
Илиян Тотев хвана кръста в Долно Райково снимки: Смолн днес!

Около 15 младежи се хвърлиха във водите на извора „Св.Иван“ в Долно Райково за Богоявленския кръст. Късметът споходи Илиян Тотев – на 20 години, студент в УНСС, специалност право. Илиян хваща кръста за втори път. През 2013 година късметът отново бе на негова страна и успя да извади свещеният символ от водите на извора „Св. Иван“.  Младежът пожелава здраве и късмет през настоящата година, на себе си, на семейството си и на всички свои приятели и съкварталци.

Край едноименния параклис бе отслужен водосвет от отец  Живко Желев, съпровождан от песнопенията на църковния хор, ръководен от Златка Маргаритова. Свещеникът напръска десетките миряни със светена вода,за да бъдат здрави и благословени. Преди това в храм „Св. Теодор Стратилат“ в квартала бе отслужена празнична Света Литургия.

Днешният празник  ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейската легенда в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Народът вярва, че в този ден водата има силата да лекува, а хората, които скачат за кръста в реки, езера, извори, язовири… ще бъдат здрави и благословени през цялата година.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Последните от Смолян днес!

Свързани статии (по етикет)

Copyright © 2009 - 2019 Смолян днес!. All rights reserved.